УКИДАЈУ СЕ ДОЗНАКЕ ЗА БОЛОВАЊЕ

Новим законом о здравственом осигурању, који би Србија требало да добије средином године, односно 1. јуна 2021, први пут ће у правне прописе у Србији биће уведена дефиниција ретких болести, труднице ће због спречености да раде остварити право на накнаду без обзира на то да ли су им уплаћени доприноси, а пацијенти више неће морати да достављају потврду о боловању послодавцу, већ ће то уместо њих, електронским путем радити изабрани лекар. Дакле, нећете више морати по дознаке у дом здравља.

У Закону би требало да буде измењен и члан 17, који се односи на потврде о боловању. Предлог је да осигураник, односно члан његове породице, не доставља потврду о привременој спречености за рад послодавцу, већ ће ту информацију електронским путем достављати изабрани лекар послодавцу.

“Чланом 17. Нацрта предлаже се брисање одређених одредаба у Закону о раду, а којом је била прописана дужност запосленог да послодавцу достави потврду о привременој спречености за рад у року од три дана, с обзиром на то да се овим нацртом предлажу нова решења баш у погледу те обавезе запосленог. Сада ће уместо њега, а уз његову сагласност, информацију о привременој спречености за рад, послодавцу електронским путем ће достављати изабрани лекар”, стоји у Нацрту новог закона, преноси Блиц.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ukidaju-se-doznake-za-bolovanje/