Početna » УКИНУТ КРИЗНИ ШТАБ ЗА СУЗБИЈАЊЕ КОВИДА 19

УКИНУТ КРИЗНИ ШТАБ ЗА СУЗБИЈАЊЕ КОВИДА 19

Ово тело је основано 13. марта 2020. године, а јавност је највише замерки имала на давање различитих изјава њених чланова, као и на сумње у званичне информације о броју заражених и преминулих од короне

од Паланка данас
0 Коментар

Влада Републике Србије усвојила је на седници одлуку о укидању Кризног штаба за сузбијање вируса корона. Влада је усвојила одлуку о престанку важења Одлуке о образовању Кризног штаба за сузбијање заразних болести ковид 19 с обзиром на то да је ширење вируса свим подваријантама смањено у битној мери у односу на период оснивања овог тела, као и да не постоји потреба за предузимањем координисаних активности органа државне управе и стручних лица медицинске и друге струке.
Штаб је основан како би се обезбедило благовремено и усклађено поступање и предузимање активности надлежних органа, организација и служби, као и других субјеката који се односе на сузбијање заразне болести ковид 19, а на његовом челу нашли су се председница Владе Србије Ана Брнабић, тадашњи министар здравља др Златибор Лончар, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, професор др Сања Радојевић Шкодрић и покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић. Чланови овог тела су били директори релевантних института и клиника, као и представници других релевантних тела и институција.

Интересантно је да је на истој седници донета одлука о забрани окупљања на отвореним спортским објектима, с обзиром на то да се приликом одржавања спортских догађања окупља велики број грађана, који су у тим ситуацијама изложени већем ризику од ширења вируса корона.

У време ванредног стања које је уведено због короне, свакодневно се путем директних преноса у медијима, на редовним конференцијама, обраћао неко од чланова штаба. Највише су грађани слушали савете епидемиолога др Предрага Кона, др Бранислава Тиодоровића, али и др Дарије Кисић, која је убрзо постала и министарка у Влади Србије. У првом плану нашли су се и др Мијомир Пелемиш, инфектолог, др Горан Стевановић, инфектолог, др Срђа Јанковић, имунолог, др Верица Јовановић, директорка Института „Батут”, др Тања Јовановић, вирусолог, односно десетак лекара. Највише контроверзи изазвале су изјаве др Бранимира Несторовића, који се убрзо повукао из овог тела.

Јавност је члановима штаба највише замерала давање различитих изјава, чак некад и контрадикторне, а уследиле су и сумње у званичне информације о броју заражених и преминулих од короне. Замерено им је и што су дозволили одржавање фудбалске утакмице пред 16.000 навијача, што је недовољно контролисан рад ноћних клубова, што су пред одржавање избора прерано попустили мере, после чега је дошло до већег таласа оболевања од ковида 19 и преоптерећења здравственог система. Смену Кризног штаба прошле године је затражило удружење „Уједињени против ковида”, али до тога није дошло.

У међувремену је др Кон отишао у пензију, др Дарија Кисић је постала министарка за бригу о породици и демографију, остали лекари су се вратили својим обавезама, а проф. др Даница Грујичић, нова министарка здравља, најавила је да ће ускоро доћи до затварања ковид болница, које ће бити претворене у центре за палијативно збрињавање.

Политика

 Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept