УМАЊЕЊЕ ПОРЕЗА НА ВОЗИЛА СТАРОСТИ ОД 5 ДО 20 ГОДИНА ПРЕДЛОГ МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Министарство финансија предало је данас Влади Србије предлог измена и допуна Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, како би се умањило пореско оптерећење на путничка возила стара од пет до 20 година, саопштено је из министарства.

За возила старости преко двадесет година додатно умањење није предложено, јер се за та возила и сада плаћа 20 одсто од прописаног износа пореза.

Такође, додатно умањење код опорезивања ових возила могло би се сматрати подстицајем за њихову набавку, што није прихватљиво са становишта безбедности саобраћаја на путевима и унапређења заштите животне средине.

Саопштено је да је ресорно министарство направило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, имајући у виду да се тржишна вредност путничких возила радне запремине мотора преко 2000 цм кубних брже умањује по основу старости у односу на остала моторна возила.

С тим у вези, указала се потреба да се доследније спроведе уставни принцип опорезивања када је у питању порез на употребу моторних возила, сразмерно економској моћи обвезника, наведено је у саопштењу Министарства финансија.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/umanjenje-poreza-na-vozila-starosti-od-5-do-20-godina-predlog-ministarstva-finansija/