Početna » УНИЦЕФ: СВА ДЕЦА МОРАЈУ ДА БУДУ СИГУРНА И БЕЗБЕДНА У ШКОЛАМА

УНИЦЕФ: СВА ДЕЦА МОРАЈУ ДА БУДУ СИГУРНА И БЕЗБЕДНА У ШКОЛАМА

Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији изражава дубоку тугу због трагичног догађаја који се догодио у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и упућује искрено саучешће породицама и пријатељима жртава, преживелих и повређених у овом нападу, као и онима који су доживели трауму. Како истичу челници београдске канцеларије УНИЦЕФ-а, школа је место наде, оптимизма и припреме за бољи свет – није место за насиље било које врсте.

од Паланка данас
0 Коментар

„Дужни смо да осигурамо да сва деца буду безбедна у школи. Овај трагични догађај је подсетник зашто су важни свест о менталном здрављу и подршка, посебно у образовном систему. Ми као друштво не смемо да занемаримо потребе менталног здравља наше деце и младих. Морамо да предузмемо конкретне кораке да идентификујемо и подржимо оне који се боре са проблемима менталног здравља и створимо друштво које промовише ментално здравље и добробит за све.Важно је да се обезбеди приступ услугама менталног здравља и подршка деци и младима, као и да се промовише безбедно и негујуће окружење у школама и заједницама. Поред тога, не смемо заборавити значај правде за децу. Она не могу бити ухапшена или кривично гоњена на исти начин као одрасле особе, и по закону имају право на посебну бригу и заштиту“, истичу представници УНИЦЕФ-а у Србији.

УНИЦЕФ позива да се приоритет стави на заштиту и права деце у правосудном систему – то значи да се деца која долазе у контакт са законом третирају на начин који подржава њихово достојанство и права, као и да су успостављене одговарајуће мере за спречавање и реаговање на насиље над и међу децом. УНИЦЕФ такође позива грађане и медије да се уздрже од постављања или прослеђивања фотографија и видео снимака у вези са овим насилним догађајем, јер то може додатно негативно да утиче на децу, породице жртава и њихове најмилије.

„УНИЦЕФ је спреман да подржи Владу Републике Србије и све друге релевантне партнере у њиховим напорима да одговоре на сваки облик насиља и да подрже децу и младе да се изборе са изазовима менталног здравља“, закључује се у саопшатењу за јавност УНИЦЕФ-а.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept