УНИЈА СИНДИКАТА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА ОСТАЈЕ ПРИ СВОЈИМ ЗАХТЕВИМА

Јасна Јанковић: УСПРС остаје при својим захтевима и одржаће штрајк упозорења

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић изјавила је да тај синдикат остаје при захтеву да плате у просвети буду повећане за 12 одсто.

“Што се тиче састанка у вези са штрајком, ни на један нисмо позвани. У медијима се помињао наш сусрет са министром просвете,14. новембра., али позив је изостао. Ми смо и даље отворени за разоговоре, како са представницима Владе, тако и Министарства просвете, науке и технолошког развоја,.

И једнима и другима већ смо одавно писали”, рекла је Јанковић за Градски биро (градскибиро.рс).

Она је навела да је штрајк упозорења, који је најављен за 17. новембар акција коју самостално изводи Унија синдиката просветних радника Србије.

“Наши захтеви су исти већ две године, тако да, наравно остајемо при томе. Просвети зараде и нису смеле бити смањене, јер нису ни повећаване од 2010. до 2014. године. Држава нема решење које би могла понудити уместо платних разреда. Процентуално највећим повећањем зарада запосленима у образовању, никада нећемо стићи ни до републичког просека”, казала је Јанковићева.

Она је рекла да је неосновано “да су најобразованији, најсиромашнији у јавном сектору” и да УСПРС тражи решење за просвету.

“Ако то нису платни разреди, који су најпоштенији и најправеднији модел свуда у свету, онда нека понуде нешто друго. За сада се држимо онога што је потписала Влада Србије када смо излазили из штрајка, а то су платне групе и платни разреди”, навела је Јасна Јанковић.

Коментаришући изјаву ресорног министра Младена Шарчевића да су захтеви синдиката просвете неосновани Јасна Јанковић је рекла да “министар има право на своје мишљење”.

“Већ дуго се надамо некоме ко ће стати на страну наше струке и гласно рећи да ће Србија бити богатија земља, не онда када добије још један кредит, него онда када образовање почне да се цени”, навела је она.

Извор: gradskibiro.rs

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/unija-sindikata-prosvetnih-radnika-ostaje-pri-svojim-zahtevima/