УПИС ЂАКА ОД ОВЕ ГОДИНЕ ПОТПУНО ОНЛАЈН

Систем електронског уписа у основне и средње школе у овој години биће потпуно завршен, па родитељи од наредне школске године више неће морати да набављају ни један документ за упис ђака.

„Прошле године родитељи нису морали да носе извод из матичне књиге рођених и уверење о пребивалишту, а ове године ћемо тај систем унапредити тако да ни један документ родитељи не морају да доносе“, рекао је Танјугу директор владине Канцеларије за IT и eУправу.

То, како објашњава, значи да родитељи ђака више неће морати да прикупљају документацију на неколико адреса, попут потврде да је дете претходно завршило предшколску установу или потврду о обављеном лекарском прегледу… Све ће се, каже, обављати електронским путем.

Прошле године, подсећа, омогућена је услуга eВртић у 17 градова и општина у Србији, а према његовим речима, у овој години та услуга ће бити доступна у целој земљи.

„То значи да ће родитељи у сваком граду и општини моћи своје дете да упишу преко интернета“, наводи Јовановић и каже да су планови те Канцеларије за ову годину веома амбициозни.

Када је реч о инфраструктурним пројектима, очекује се завршетак прве фазе изградње великог државног „Дата центра“ у Крагујевцу.

Такође, најављује, завршетак Централног регистра становништва.

Канцеларија за IT и eУправу са Министарством државне управе и локалне самоуправе успоставља овах регистар у којем ће бити сви подаци о грађанима.

„Шест државних институција ће из 13 база податаке ‘пресути’ у овај велики централни регистар и већ 1. септембра ћемо имати успостављен регистар где ће грађани моћи да виде све своје податке“, рекао је Јовановић.

Када се један податак о грађанима негде промени, та информација ће, каже, бити прослеђена целој државној управи.

Фокус Канцеларије у 2020. биће више него у ранијем периоду на креирање услуга намењених предузећима.

У наредна два до три месеца, фирмама ће се на порталу eУправе омогућити приступ ка 30 нових услуга што ће им, наводи, омогућити да све своје послове са државом заврше путем интернета.

Реч је о услугама које су важне за функционисање предузећа у различитим секторима, а углавном су везане за дозволе које та правна лица треба да набављају од МУП-а, Управе за биље, дуван…

У наредној 2021. години, биће додато још 70 услуга од значаја за привреду, а број услуга ће се, каже, из године у годину увећавати.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/upis-djaka-od-ove-godine-potpuno-onlajn/