УПОТРЕБА ПЛАСТИЧНИХ КЕСА СМАЊЕНА ЗА 60 ПРОЦЕНАТА

У Србији сваки становник искористи око 300 пластичних кеса годишње, али тај број ће бити преполовљен до краја године захваљујући акцији наплате кеса у трговинским ланцима широм Србије, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.

 Он је након састанка са представницима „Домаћег трговинског ланца“ (ДТЛ) који окупља 13 малопродајних трговинских фирми у Србији, рекао да је употреба пластичних кеса у Србији смањена за 50 до 60 одсто у свим трговинским објектима у којима се наплаћују кесе.

„ДТЛ се прошлог месеца придружио иницијативи нашег министарства и Привредне коморе Србије, а први резулати показују да је употреба кеса после само две недеље мања за око 60 одсто. Препорука је свим грађанима да што више користе торбе, цегере и корпе“, навео је Триван и додао да је циљ да се акцији наплате кеса прикључи што већи број мањих трговинских ланаца.

Он је нагласио да је држава спремна да се руководи и европским директивама чији је циљ да се потрошња кеса у Европи до 2025.годдине смањи за девет пута.

„Лично, потпуно бих забранио употребу пластичних кеса уколико не успемо оваквим иницијативама да њихову употребу сведемо на задовољавајући ниво. Определили смо се за пут за који верујемо да је добар и око којег за сада имамо друштвени консензус“, рекао је Триван. Упитан да ли се планира производња папирних кеса за трговинске ланце, Триван је навео да таквих кеса у извесној мери и сада има на тржишту, али да за њега то није решење.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/upotreba-plasticnih-kesa-smanjena-za-60-procenata/