УПОЗНАЈ МОЈУ КУЛТУРУ КРОЗ ПЛАНИНАРСКУ АВАНТУРУ

Није могуће открити нове светове, ако немате храбрости да земљу изгубите из вида. Није могуће отиснути се с обале у нове авантуре, нова сазнања и нове идеје уколико немате смелости да изађете из своје зоне комфора.

Ученици четвртог разреда ОШ „Олга Милошевић” у петак су се отиснули у авантуру пуну забаве, дружења и учења. У оквиру пројекта „Упознај моју културу кроз планинарску авантуру“, ученици четвртог разреда ишли су у шетњу дугу 10 километара са успоном од 140 метара.  До подручне школе у Водицама, што је био крајњи циљ,  након посете изворима Видовача и Водичка кисела вода.

Поред извора, оно што је деци највише пажње привукло, била је посета прославе ромске славе „Бибијаке“. Ученици су присуствовали свештању колача и почетку прославе, где су се колачари представили као сјајни домаћини. Овим путем им се захваљујемо на гостопримству и великодушности. Пријем у подручној школи у Водицама је такође био домаћински.

Учитељице и родитељи ученика побринули су се да традиционалном српском кухињом почасте све ђаке и учитеље. Тамо су ученици имали прилику да се такмиче у интеркултуралном оријентирингу и да уживају у дружењу са вршњацима. Да овај пројекат даје резултате, већ се показује. Ученици су све заинтересованији за ромску културу, обичаје и језик. Страх од непознатог се губи и ученици се све више друже, без предрасуда.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/upoznaj-moju-kulturu-kroz-planinarsku-avanturu-3/