УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА НА НЕПОГОДЕ, ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈИ ДЕЛОВИ СУ У ПОСЕБНОМ РИЗИКУ

Фото: Кобац

Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио је упозорење и прогнозу за наредне дане. Данас веома нестабилно, опасност од јаких грмљавинских олуја и непогода са градом! ОПРЕЗ!
– Данас веома нестабилно, опасност од јаких грмљавинских олуја и непогода са градом! ОПРЕЗ! Током дана, нарочито средином дана, после подне и увече, у већем делу Србије и у Паланци биће веома нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином. Биће услова и за грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима.

Локално у пределима грмљавинских непогода може да падне и преко 30 мм кише по квадратном метру у веома кратком временском интервалу, локално и преко 50 мм, што може да услови локалне пплаве и бујице услед немогућности да одводни и канализациони системи прихвате огромну количину кише у кратком временском интервалу – написао је он и додао да највећа опасност за грмљавинске непогоде и олује данас је западни, централни, источни и јужни део Србије, тј. за сва подручја јужније од Београда, а најмања за Војводину.

Иначе, изнад Kолубарског округа већ се формирао снажан грмљавински систем са обилним пљусковима. Овај систем премештаће се према истоку, тј. преко Шумадије и даље преко Поморавља и Браничевског округа ка истоку Србије. Истовремено, западни део Србије и Подриње у наредним сатима захватиће још један снажан грмљавински систем из Босне, па ће поново бити кише и јаких пљускова са грмљавином, локалн и грмљавинских непогода.

Претходно је у току јутра пљускова са грмљавином било у североисточним пределима Србије, у Браничевском округу, у деловима Поморавља и на Kосову и Метохији.
Због очекиваних грмљавинских пљускова препоручује се огроман опрез на отвореном и избегавања боравка у шумским и другим критичним местима.Огроман опрез биће неопходан и у саобраћају, јер ће путеви бити веома мокри и клизави и уз веће задржавање воде, док се на путевима кроз клисуре и усеке очекују одрони. Посебна опасност на путевима могу бити и оборена дрвећа.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/upozorenje-meteorologa-na-nepogode-pogledajte-koji-delovi-su-u-posebnom-riziku/