УПОЗОРЕЊЕ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ЗАБРАНУ ПАЉЕЊА ВАТРЕ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Од Одељења за ванредне ситуације Смедерево добили смо саопштење у коме се каже:

                                                                                 САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На основу добијеног Упозорења РХМЗ-а и Сектора за ванредне ситуације, у наредном периоду од уторка 02.04. до петка 05.04. очекују се јак и олујни ветар са ударима од преко 30м/с. Посебну пажњу усмерити на спречавање паљења ватре на отвореном простору, поготову због појачаног ветра и брзог ширења на околину. Одељење за ванредне ситуације у Смедереву, подсећа и упозорава грађане да је:

1. забрањено ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова, ниског растиња, биљних остатака и смећа на отвореном простору (односи се и на дворишта). За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица а за правна лица новчана казна у износу од 300.000 динара до 1.000.000 динара. Поред прекршајне одговорности лица која су на овај начин изазвала пожар дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције.

2. забрањено ложење отворене ватре у шуми и на удаљености од 200 м од руба
шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима. За овај прекршај Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара до 50.000 динара за физичка лица.

3. приликом извођења пољопривредних радова неопходно извршити контролу исправности механизације, опремити механизацију исправном и контролисаном противпожарном опремом, обезбедити контолу ускладиштавања усева као и организовати стално дежурство, осматрачку службу, службу везе и обавештавања.

За непредузимање ових мера Законом је предвиђена новчана казна у износу од 10.000 динара до 50.000 динара за физичка лица а за правна лица новчана казна у износу од 300.000 динара до 1.000.000 динара.

НАЧЕЛНИК ОДЕЉЕЊА
пуковник полиције
Ненад Јоцић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/upozorenje-sektora-za-vanredne-situacije-na-zabranu-paljenja-vatre-na-otvorenom-prostoru/