УПРАВНИЦИ У ЗГРАДАМА ОД ЈУНА 2018

Управнике зграда, које ће по новом закону о становању свака зграда морати да има, станари имају обавезу да одаберу до јуна 2018. године! Иако је нови закон ступио на снагу првог дана 2017. године, одредба о управницима зграда заживеће 18 месеци од тог дана.

Ако не одреде представника зграде из својих редова, станари ће морати да плаћају професионалног управитеља. Уколико се не определе ни за законског управника, биће им додељен принудни! 

 Закон је већ ступио на снагу, међутим, због усвајања правилника и прилагођавања, биће потребно шест месеци да се све утаначи. Након тог периода локалне самоуправе имаће још 12 месеци да попишу све стамбене заједнице, па кад све то саберете, дође се до 18 месеци времена да обавезан управник у згради буде изабран 

До јуна 2018. године, до кад је рок да локалне самоуправе утврде регистар стамбених јединица, грађани ће имати времена да се привикну на новине.

Ако то не учине, Закон ће увести управу, па ће станари плаћати још једну дажбину више – принудног управника. Прецизне цене ове услуге тек ће бити познате, међутим, према досадашњим месечним накнадама фирми које се баве овим послом, услуга би могла да кошта од 200 до 350 динара месечно по стану. Обуку за професионалне управнике зграда вршиће Привредна комора Србије, која ће издавати и лиценце за рад.

Осим управника, по новом закону, станодавци више неће моћи да избегну плаћање пореза на подстанаре, плаћаће се редовно унутрашње и спољашње одржавање, а за непоштовање ових одредаба предвиђене су казне од 5.000 до 50.000 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/upravnici-u-zgradama-od-juna-2018/