петак, јун 21, 2024
Početna » УПРАВО СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЗ ПИО ФОНДА: Ево колико највише година радног стажа можете да имате

УПРАВО СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЗ ПИО ФОНДА: Ево колико највише година радног стажа можете да имате

Сада су се опет огласили и саопштили најновије информације

од Паланка данас
0 Коментар

Читалац из Панчева навршио је чак 42 године радног стажа а напомиње да ће имати и пуних 45 када буде напунио 65 година живота. 

Њега сад занима колико година стажа ће му се рачунати за обрачун износа пензије, односно да није, можда, „превише“ радио.

Како наводе из Фонда ПИО до 1. јануара 2015. године стаж дужи од 40 година се умањивао за половину, тј. свака година преко 40 година се рачунала као пола године, а месец као 15 дана.

Међутим, од тада је ова одредба Закона укинута и пензијски стаж после навршених 40 година рачуна се на исти начин као и остали стаж.

Наиме, према члану 68 Закона о ПИО, пензијски стаж може износити највише 45 година. Висина пензије корисника зависи од дужине пензијског стажа и остварене зараде, тј. висине основица на које су уплаћени доприноси, чиме се обухвата време проведено у осигурању током целог радног века осигураника.

У мајском издању “Гласа осигураника“ можете се информисати о овогодишњем пројекту Фонда ПИО Међугенерацијска сарадња, у оквиру којег је отворен Парк на Бањици под слоганом “Заједно до здравих навика”.

Такође, у новом “Гласу осигураника” можете прочитати и све о динамици поделе пакета солидарне помоћи, о спортској манифестацији пензионера града Београда чијем отварању су присуствовали и представници Фонда, као и свим осталим актуелностима из области пензијског и инвалидског осигурања.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept