Početna » УПРАВО СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЗ ПИО ФОНДА: Саопштене су важне информације за пензионере

УПРАВО СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЗ ПИО ФОНДА: Саопштене су важне информације за пензионере

Корисницима породичне пензије обуставља се исплата пензије уколико стекну осигурање по било ком основу

од Паланка данас
0 Коментар

Када корисник оствари право на пензију (старосну, превремену старосну, инвалидску или породичну), једна од честих недоумица је да ли и под којим условима може да се запосли.У овој објави одговарамо на недоумице корисника у вези са темом запослења након пензионисања, објавио је Фонд ПИО.

Како наводе, корисници старосне и превремене старосне пензије могу да буду у осигурању (да раде) по било ком основу и да несметано користе пензију.

По престанку запослења, они могу да поднесу захтев да им се поново одреди износ пензије урачунавањем и накнадно навршеног стажа уколико је тај стаж трајао најмање годину дана.

Кад су у питању корисници инвалидских пензија, ако остварују право по основу утврђеног потпуног губитка радне способности, а притом уђу у обавезно осаигурање, добиће позив за контролни преглед ради преиспитивања раније утврђеног губитка радне способности. Уколико се утврди да је дошло до побољшања здравственог стања може му се укинути право на инвалидску пензију.

У случају професионалних војних лица која су остварила право на инвалидску пензију, они могу да раде на било којим пословима али не могу да се врате у службу у којој су претходно радили. Иако могу да буду осигурани и да користе пензију они немају право да траже поновно одређивање износа пензије.

Корисницима породичне пензије обуставља се исплата пензије уколико стекну осигурање по било ком основу.

Изузетак је запослење по основу уговора о делу и обављања привремених и повремених послова, под услобом да је бруто износ месечне накнаде нижи од најниже основице осигурања запослених која важе у време уплате доприноса.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept