среда, мај 29, 2024
Početna » УПРАВО СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЗ ПИО ФОНДА: Важно саопштење за пензионере, тиче се радног стажа

УПРАВО СУ СЕ ОГЛАСИЛИ ИЗ ПИО ФОНДА: Важно саопштење за пензионере, тиче се радног стажа

Право да раде имају пензионери из категорије запослених, као и они који примају породичну пензију

од Паланка данас
0 Коментар

Сезонски послови су они који се обављају само у одређено време током године, а у смислу Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, овим пословима сматрају се они у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства – садња, сетва, берба, жетва, заштита биља, припрема земљишта, орезивање, чишћење, љуштење, испаша и слично.
Сезонски радник је физичко лице којег послодавац ангажује за обављање сезонских послова уз новчану накнаду за рад.

Особе које су ангажоване за обављање сезонских послова и које за свој рад остварују накнаду су обавезно осигурана лица. Ангажовани на сезонским пословима могу бити и осигураници запослени, осигураници самосталних делатности, осигураници пољопривредници, као и корисници новчане накнаде.

По основу накнаде за рад коју оствари сезонски радник послодавац је дужан да плати порез на доходак грађана и доприносе за обавезно оцијално осигурање – допринос за ПИО и допринос за здравствено осигурање за случај повреде на раду и професионалне болести. Стопа доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање износи 24 одсто.

Обвезник доприноса је сезонски радник.

Порез и доприносе послодавац плаћа на основицу која представља дневни износ пореза и доприноса који се плаћају за сваки радни дан сезонског радника, независно од висине дневне накнаде за рад и радног времена сезонског радника.

Иначе, и пензионери могу у сезонске раднике.

Старосним и породичним пензионерима неће се умањивати нити обустављати исплата пензија уколико буду овог лета брали воће и радили сличне послове.

Право да раде имају пензионери из категорије запослених, као и они који примају породичну пензију. С тим што ће ови други моћи да се прихвате новог посла само под условом да им је накнада, коју добијају по основу сезонских послова на месечном нивоу, нижа од најниже основице осигурање запослених важеће у моменту уплате доприноса, наводе у ПИО фонду.

Уколико би, међутим, инвалидски пензионер био радно ангажован према Закону о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, и по том основу за њега настане обавеза уплате доприноса за ПИО, пензијски фонд може да покрене поступак поновне оцене инвалидности.

За разлику од њих, примаоци новчане социјалне помоћи могу да раде као сезонски радници, јер накнада нема утицаја на остваривање и коришћење права на новчану социјалну помоћ.

Иначе, овим законом, који је почео да се примењује од јануара 2019. , омогућава се сезонским радницима у одређеним делатностима уплата стажа и плаћање пореза и доприноса.

То се односи на сезонце који раде у шумарству, пољопривреди и рибарству.

Циљ доношења закона био је да се послодавцима олакша ангажовање радника на сезонским пословима, а да они за тај рад имају сва права која из ове врсте ангажовања проистичу.

Пријава радника може да се обавља свакодневно, с тим што се радници могу пријавити и на дужи временски рок. Подаци о раднику аутоматски се прослеђују Централном регистру за обавезно социјално осигурање на дневном нивоу што радницима омогућава да остваре право на здравствено осигурање као и на пензијско и инвалидско за сваки дан радног ангажовања. Сваки радник може увидом на портал да провери да ли је пријављен, а послодавац га може ангажовати највише за 120 дана у току једне године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept