Početna » УПУТСТВА ЗА ЂАКЕ: Пред полагање мале матуре, ове ствари обавезно морате да знате – министарство објавило правила

УПУТСТВА ЗА ЂАКЕ: Пред полагање мале матуре, ове ствари обавезно морате да знате – министарство објавило правила

MAЛИ матуранти сутра почињу полагње завршног испита. Министарство просвете је објавило детаљна упутства за ђаке, а међу њима су:

од Паланка данас
0 Коментар

– Испити сва три дана почиње у 9 часова и траје до 11 сати, а ђаци имају120 минута да реше задатке.

– Ученици су дужни да у школу дођу најкасније до 8 часова сва три дана одржавања испита и понесу са собом ђачку књижицу и идентификациону налепницу – Образац 41. У неким школама је пракса да разредне старешине прикупе ђачке књижице и образац са идентификационим налепницама пре испита и да их на сам дан тестирања поделе ђацима.– Уколико ученик закасни до 30 минута, он може да приступи полагању уз одобрење директора школе, с тим што му се не продужава време за израду теста.

– Пре уласка у просторију/учионицу у којој полажу завршни испит, на посебно одређеном месту ђаци одлажу своје торбе, искључене мобилне телефоне, калкулаторе и друга техничка помагала, пернице, белешке, папире, храну и сл. осим дозвољеног прибора за рад (у зависности од теста који се полаже) и воде/освежавајућег напитка;

– Школа обезбеђује по две плаве хемијске оловке за сваког ученика.

– На тест из српског, односно матерњег језика и на тест из изабраног предмета ученици треба да понесу и графитну оловку и гумицу.

– На тест из математике треба понети графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.

– Ученици се распоређују у простор за полагање, односно у учионице према утврђеном једниственом списку ученика (редни број са списка одговара броју места за полагање – означеном на клупи). Уз редни број ученика наведен је и назив изабраног предмета за који се ученик определио и који полаже трећег дана.

– Најкасније до 8 и 45 часова дежурни наставници треба да поделе тестове ученицима. Они добијају комплетан тест који се састоји од Идентификационог обрасца – омотнице теста и дела теста са задацима; Одвајање омотнице од теста врши се на крају полагања.

– Пре почетка времена за рад ученик уноси идентификационе податке на Идентификациони образац – омотницу теста (Примерак за школу и Примерак за ученика); дежурни наставник проверава унете податке на Идентификационом обрасцу – омотници теста, као и слагање страна теста са Идентификационим обрасцем (идентификациони кључ, ознака у горњем десном углу на свакој страни). Након провере потписује Идентификациони образац – Примерак за ученика;

– У случају да ученик направи грешку приликом уношења идентификационих података, не мора се вршити замена теста. Дозвољено је грешку исправити тако што ће се прецртати нетачан податак. Ове исправке се неће третирати као обележавање тестова. Тест треба обавезно заменити уколико је физички оштећен (исцепан или згужван) и ако се процени да такав тест неће моћи да прође кроз скенер.

– На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

– Препоручује се да ученици одговоре прво пишу графитном  (што није обавезно), а тек на крају плавом хемијском оловком. Ово је важно, јер се одговори написани обичном оловком, као ни преправљани одговори, без обзира да ли су написани хемијском или хемијском оловком друге боје, осим плаве, неће признавати при бодовању. Употреба такозване пиши-бриши хемијске није дозвољена (мастило ове оловке је нестабилно при загревању, што приликом скенирања тестова за прегледање може да доведе до нестајања записа).

– На испиту није дозвољено преписивање, разговор међу ученицима и ометање других ђака. Сви који не буду поштовали прописану процедуру и упутства дежурних наставника ризикују да буду удаљени са теста. Ученик који буде удаљен са теста добиће нула бодова на том тесту, а моћи ће да га полаже тек у августовском року.

– Напуштање просторије у којој се полаже тест није дозвољено пре 9 и 45 часова, као ни последњих 15 минута.

– Кад ученик заврши израду теста, треба да позову дежурног наставника подизањем руке и да после предаје теста напусти простор тако да не ремети рад других ђака.

– Уколико током трајања испита ђак затражи да оде до тоалета, то ће моћи да уради уз пратњу дежурног наставника који дежура испред просторије у којој се полаже матура.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept