УРЕЂЕНА ФАСАДА НА ЈЕДНОМ ДЕЛУ ДЕЛОВОЂИНЕ ЗГРАДЕ У ЦЕНТРУ ПАЛАНКЕ

Након урушавања крова прошле зиме на једном делу Деловођине зграде у центру Паланке, овај објекат је био исељен и ограђен из безбедносних разлога.

Након експертиза стручњака а имајући у виду да се ова зграда налази у статусу претходне заштите код Регионалног завода за заштиту споменика културе из Смедерева, да се овај део зграде обнови а други да се руши.

Пре пар месеци власници станова и локала су формирали стамбену заједницу и покренули поступак реконструкције једног дела зграде који је сада и завршен. Зграда је обојена у боју која је у то време била боја цркве и којом је такође била офарбана и Деловођина зграда.

Што се тиче другог дела зграде он чека да се доврши поступак реституције како би станари и власници по истом систему могли да формирају стамбену заједницу и евентуално обнове и овај део објекта.

Подсећања ради, на Деловођиној згради се током снежних падавина, средином децембра 2018. године срушио кров, због чега је надлежна комисија наложила исељење објекта и обезбеђење његове околине. Овај објекат, који се састоји од две куће, саграђен је пре више од једног века, тачније 1905. године, и представљао је језгро урбане матице која се формирала у то време. Ово је један од ретких сачуваних објеката из тог времена, због чега зграда ужива статус, такозване „претходне заштите“. Регионални завода за заштиту споменика културе је још 2009. године прописао услове под којима треба урадити санацију овог објекта, како би се сачувао његов спољашњи изглед, та изворна архитектура.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uredjena-fasada-na-jednom-delu-delovodjine-zgrade-u-centru-palanke/

2 comments

    • Nik on 20/08/2019 at 23:00

    Carice, ko bi vama ugodio. Ovom narodu niko ne može da ugodi. Sve sami experti i sveznalice

    • Carica on 20/08/2019 at 10:06

    Ružnije nije moglo biti, a urađen je deo koji pripada palanačkom preduzetniku da i dalje može da naplaćuje kirije od lokala, a drugi deo zgrade ostaje ruglo.
    U normalnoj uređenoj državi ovakve zgrade se adaptiraju u prvobitnom izgledu, a ne u najjeftinijoj varijanti.

Komentari su onemogućeni.