УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМА НА ФЕСТИВАЛУ ФИЛМА „ЗЛАТНА БУКЛИЈА“ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

У Великој Плани је одржан 15. Међународни фестивал документарног филма „Златна Буклија“. У конкуренцији за престижне награде, нашло се 280 радова.

Гран при „Златна букљија“ за најбољи страни филм, добила је Радио-телевизија Републике Српске за филм „Нема хероја без маске“. Овај филм је оцењен као узбудљиво сведочење о епидемији коронавируса у Бањалуци.

Гран пријем за област етнологије, награђено је и обухватно представљање музичке традиције врањаског краја у филму „Етос врањанске песме“, ауторке Радице Смиљковић, новинарке РТС-а.

Новица Савић, такође новинар РТС је добио осмо признање, на овом фестивалу, и то за докумантрани филм „Пожаревац – од мира до Милоша“ који говори о развијању Пожаревца током једног века, од безначајног села у српску трговачку варош, а највише заслугом кнеза Милоша Обреновића.

Организатори фестивала, нису крили задовољство због броја пријављених радова, али и због чињенице да је упркос околностима, фестивал успео да се одржи.

На свечаности у Центру за културу „Масука“ у Великој Плани, додељена је и награда публике. Њу је добила редитељка Милица Алавања за дело „Три дана слободе“.

По оцени жирија, за најбољи филм фестивала , проглашен је „7.000 душа“, редитеља Сањина Мирића.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/urucena-priznanja-najboljima-na-festivalu-filma-zlatna-buklija-u-velikoj-plani/