Početna » УСИСИВАЧ ЋЕ МОРАТИ ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ ОД ГАРАНЦИЈЕ: ЕУ директива осигурава право на поправку производа, што продужава његов животни век

УСИСИВАЧ ЋЕ МОРАТИ ДА ТРАЈЕ ДУЖЕ ОД ГАРАНЦИЈЕ: ЕУ директива осигурава право на поправку производа, што продужава његов животни век

ТЕХНИЧКИ уређаји углавном трају колико и законска гаранција од две године, а након тога се покваре. Куповина новог производа обично се више исплати, него поправка која често "држи воду само док мајстори не оду". У ЕУ су одлучили да стану на пут овој пракси. Крајем прошле недеље су Европски парламент и Савет ЕУ постигли политички договор о директиви која ће потрошачима осигурати тзв. право на поправку производа, не само за време трајања законске гаранције, већ и након њеног истека, и то по приступачним ценама.

од Паланка данас
0 Коментар

Произвођачи ће бити обавезни да поправљају уобичајене кућне апарате, попут машина за прање веша и судова, усисивача, фрижидера, па чак и паметних телефона, и о томе ће морати да информишу потрошаче. Листа производа ће се временом проширивати. Потрошачи ће имати право на заменски уређај док траје поправка, или могу да се одлуче за поправљени производ као алтернативу. Након поправке уређаја гаранација ће бити продужена за годину дана.Известилац Европског парламента Рене Репаси истакао је да ће у будућности бити лакше и јефтиније поправљати производе уместо да се купују нови, скупи. На овај начин грађани се подстичу да продуже животни век производа тако што ће га поправити, а то ће подстаћи и развој сектора сервисера, смањиће отпад и промовисаће одрживије пословне моделе.

Политички договор још формално треба да потврде Европски парламент и Савет ЕУ пре него што постане закон. Државе чланице ће имати рок од две године да га пренесу у национална законодавства. Тешко је проценити када би Србија могла да имплементира ове прописе.

Према речима Марка Драгића, правног саветника у Националној организацији потрошача Србије (НОПС), ова обавеза се односи само на чланице ЕУ.

– Било би похвално да се тај модел што пре имплементира у нашем законодавству, због неславне праксе да се производ често поквари дан након истека гаранције – каже Драгић. – Али наша земља, нажалост, нема ту обавезу. Србија ће, свакако, у процесу приступања ускладити своје законодавство и са овим европским прописима када та област стигне на ред.

Он истиче да ће нова директива индикретно натерати произвођаче да производе квалитетније производе, чиме ће им бити дужи век трајања, а потрошачи ће бити заштићенији.

Према договору који је постигнут између Европског парламента и Савета ЕУ, предвиђено је успостављање бесплатне интернет платформе на којој ће потрошачи моћи да се повежу са сервисерима и тако упоређују цене и траже боље понуде.

Европска комисија је лане предложила нови закон који потрошачима даје право на поправку својих уређаја, дуго након истека гаранције. Тада је саопштила да би њен предлог уштедео око 18 милиона тона угљен-диоксида током 15 година, док би потрошачима уштедео 176 милијарди евра.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept