УСКОРО СУБВЕНЦИЈЕ И ЗА СОЛАРНЕ ПАНЕЛЕ

Министарство рударства и енергетике ће 3. септембра објавити јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, а после тога ће локалне самоуправе наставити да спроводе даље кораке, изјавила је државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић.

„Најважнија информација за грађане је да је процедура поједностављена и да је једино потребно да се обрате снабдевачу и у року од неколико дана ће бити прикључени на мрежу“, рекла је она гостујући на РТС-у.

Како је саопштено из Министарства рударства и енергетике Атанацковић је истакла да ће поступак после објављивања јавног позива бити исти као и у случају субвенционисања замене столарије.

Истакла је да се у Србији у процесу енергетске транзиције прате светски токови.

„Када говоримо о томе да грађани могу да постану купци и произвођачи, што је новост код нас, мало тога је потребно урадити. Данас Влада Србије усваја уредбу о просумеру и почиње примена овог прописа, што је у ствари само један корак до соларних панела“, рекла је она.

Подсетила је да је раније било потребно испунити низ административних процедура и да је поступак трајао и дуже од шест месеци.

„Данас је све другачије. Грађани само треба да се после куповине и уградње панела обрате снабдевачу, са којим измене уговор и након тога буду прикључени на мрежу“, рекла је Атанацковић.

Појаснила је да ће од тада сви купци-произвођачи добити двосмерно бројило, што значи да сву произведену електричну енергију предају мрежи, а на крају месеца се види разлика, па ће ако су произвели више него што су потрошили ту количину пребацити за следећи месец.

Атанацковић је истакла да је површина кровова у Србији око 600 квадратних километара и да бисмо, ако се искористи само десет одсто тог капацитета, могли да имамо око шест гигавата струје из соларних панела.

„Соларни панели имају двоструку корист за све нас. Економски су исплативи за седам до осам година, а радни век им је 25 година“, навела је она и додала да панели умањују и рачуне за струју.

„Следећи битан разлог јесте да сви почнемо да водимо рачуна о здрављу животне средине и енергетској ефикасности, јер годишње кроз прозор бацимо производњу једне термоелектране“, закључила је Јованка Атанацковић.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uskoro-subvencije-i-za-solarne-panele/