УСКОРО УПУТСТВА ВЛАСНИЦИМА СТАНОВА

Након што је усвојен Закон о становању и одржавању зграда, мишљења јавности била су веома подељена – од оних да је реч о новом намету на грађане, до оних да ће професионално бављење 

тим послом допринети већем квалитету живота у зградама. Да би се грађани упознали с тим законом и оним што он носи, указала је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, припремају се упутства, које ће у наредних неколико дана бити достављена станарима зграда. Она је истакла да би Закон о становању и одржавању зграда могао у потпуности заживети тек за око годину, тачније, када све зграде у Србији буду имале управнике.

– Упутство ће бити достављено власницима станова у зградама, а у вези са свим недоумицама у примени новог Закона о становању – казала је Зорана Михајловић. – Разговарамо и с Привредном комором Србије у вези с обуком управника зграда и све ће бити урађено синхронизовано кад је реч о евентуалним питањима и проблемима. 
 
По њеним речима, Закон о становању и одржавању зграда односи се на све грађане Србије, припремају се разна објашњења његове примене, и ништа се неће радити репресијом и казнама, већ тако да се људима објасни корак по корак шта треба да раде. 
И док се чека на примену тог закона, у многим срединама посао управника зграда већ одавно обављају фирме. Новосадска фирма „Хоум јунити” тај посао обавља у више од 130 зграда са чијим је скупштинама станара склопљен уговор, а по речима власника Ивана Кабићаа, недавно су уговори с већином скупштина станара обновљени.  
 
 Станари одлучују о свему, а управник зграде води рачуна о томе да сви послови у његовој надлежности буду урађене ваљано и на време. Увек је доступан, а за обављање неке интервенције у згради увек се прибављају три понуде и бира најбоља. Посао професионалног управника није нимало лак, ваља ускладити мишљења и потребе великог броја људи, на време све организовати и урадити да би било што мање проблема који се јављају при заједничком становању у зградама. Такође, станари би требало да буду свесни тога да је циљ повећање стандарда и начин живљења у згради те да управници раде савесно јер им је то посао за коју зарађују плату.
Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uskoro-uputstva-vlasnicima-stanova/