УСПЕШНО СПРОВЕДЕН ДРУГИ ПИЛОТ ПРОГРАМ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије саопштило је да је данас одржана радионица на којој је разматрана успешност реализације другог пилот програма државне матуре, одржаног од 5. до 8. априла и предложена решења за њено унапређење.

На радионици су учествовали представници ресорног министарства, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања, заједница школа, начелници свих школских управа, као и представници пројекта ЕУ који нам пружа подршку у спровођењу државне матуре.

Други пилот програм омогућио је детаљно сагледавање и процену готово целокупног процеса – од припреме испитних материјала, преко дистрибуције и обезбеђивања регуларности испита, до провере квалитета оцењивања и анализе повратних информација на нивоу школа и система.

Учествовали су ученици четвртих разреда, овај пут из свих средњих школа из целе Србије. Циљ другог пилот програма, поред поменуте анализе, јесте и да се све школе припреме за увођење државне матуре, која је планирана за 2024. годину.

Процедуре су, према мишљењу велике већине свих учесника, биле јасне – од поступка пријављивања, преко дистрибуције материјала до организације испита у школама.

Између 94 и 100 одсто учесника сматра да је све успешно реализовано. У наредном периоду биће измењени Правилник о програму опште и уметничке матуре и Правилник о програму стручне матуре и завршног испита, а у припреми су и ново стручно упутство са свим прилозима за пробну матуру и еВодичи кроз матуру намењени наставницима и ученицима.

Поред тога што је пилот обухватио проверу процедура, истовремено се анализирао и начин оцењивања и квалитет задатака, тако да су, по први пут, све средње школе, односно наставници у тим школама, имали прилику да се упознају са концептом теста.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић исказао је тим поводом захвалност свим учесницима на добро одрађеном послу.

Он је посебно похвалио оне школе које су максимално искористиле могућност која им је пружена и упознале се у потпуности са оним што их очекује 2024. године, наводећи да је доста школа већ урадило интерну евалуацију на основу којих припремају планове за унапређивање наставе и значај матуре схватају као механизам за побољшање квалитета наставе.

Такође, Ружић је указао и на поједине школе које су додатно мотивисале ученике да успешно реализују тест, као што је била опција бесплатне матурске вечери за ученика са најбољим резултатом.

Он је пренео да је Министарство препоручило школама да, као један вид мотивације, ученицима који добро ураде тест упишу и боље оцене у дневник, и истовремено изразио незадовољство појединим школама које ову прилику нису искористиле и чији се резултати негативно одражавају на успех другог пилота.

Надам се да ћемо наредни период искористити да сви разумемо значај државне матуре за наше ученике и целокупан систем. Сврха пројекта јесте да олакшамо ученицима и умањимо им стрес при упису на факултете, а истовремено да им пружимо веће могућности, од чега ће корист имати и сам просветни систем, закључио је Ружић.

Испите у оквиру пилотирања радили су ученици који ове године завршавају средњу школу, тако да та генерација неће учествовати у државној матури када буде уведена.

Ученици су тестове радили без припреме, у току редовног наставног дана. Самим тим њихова мотивација није била висока. Иако резултати ученика ни овај пут нису били у фокусу, ипак су бољи него у октобру 2020. године, када је државна матура пилотирана први пут.

Највећа постигнућа су на тестовима страних језика, где су гимназијалци освајали и до 64 одсто поена у просеку, односно до 51 одсто поена ученици средњих стручних школа.

Када је реч о осталим општеобразовним предметима, гимназијалци су најбоље урадили хемију (у просеку 51 одсто бодова), а ученици средњих стручних школа историју (36 одсто бодова у просеку).

Тест из српског језика су, очекивано, најбоље урадили гимназијалци (у просеку освојили 47 одсто бодова), а доста гимназијалаца је тест решио са максималних 100 одсто поена, односно средњошколаца са 93 одсто.

Иако су ученици у решавању задатака из математике били мање успешни (18 одсто бодова у просеку у гимназијама), било је доста гимназијалаца са укупним поеном од 97 одсто, односно средњошколаца са 81 одсто.

Генерација која ће полагати државну матуру имаће две пробе, прву у мају 2023. године, а другу 2024. године, те ће имати прилику да провере своје знање које је потребно за полагање по новом систему, додаје се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uspesno-sproveden-drugi-pilot-program-drzavne-mature/