Početna » УСПЕШНО ЗАВРШЕНА АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ПАЛАНАЧКИМ СЕЛИМА

УСПЕШНО ЗАВРШЕНА АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ПАЛАНАЧКИМ СЕЛИМА

Здравствени центар Смедеревска Паланка, у сарадњи са локалном самоуправом, 23. новембра 2023. године, отпочео је акцију „ЗДРАВЉЕ СЕ НЕ ПОДРАЗУМЕВА, ЗДРАВЉЕ СЕ ЧУВА“, посвећену превентивним прегледима у селима наше општине, а коју су организовали и спровели запослени из Здравственог центра Смедеревска Паланка.

Дана 14. децембра 2023. године акција је успешно завршена у свих 17 села наше општине. За обављање наведених превентивних прегледа НИЈЕ била потребна оверена здравствена књижица, односно није било потребно да пацијенти имају здравствено осигурање. АПСОЛУТНО СВИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ су могли да дођу на преглед, и ту прилику је искористило близу 600 мештана паланачких села.


У оквиру акције „Отворена врата“, организовани су следећи превентивни – скрининг прегледи:

– Општи интернистички преглед, неизоставан у превенцији болести и редовној контроли здравља сваког појединца, и у оквиру њега:

  1. одређивање комплетне крвне слике и Ц-реактивног протеина са тумачењем резултата,
  2. одређивање нивоа шећера у крви (преглед на рано откривање дијабетеса),
  3. ЕКГ преглед са анализом, мерење крвног притиска, физикални преглед (преглед на рано откривање кардиоваскуларних болести);

– Скрининг тестови у превенцији најчешћих малигнитета (код особа код којих постоји сумња на малигно обољење, узета је крв на анализу адекватних тумор маркера);

– Комплетан превентивни преглед офталмолога (очног лекара) за рано откривање очних болести.

У исто време, Служба за поливалентну патронажу Дома здравља Смедеревска Паланка спроводила је у сеоским средина обуку за самопреглед дојке.

Они пацијенти код којих се указала сумња на било коју болест, упућивани су на додатну дијагностику.

Следећа акција овог типа планирана је за пролеће наредне године.

Запослени из Здравственог центра Смед. Паланка захваљују се локалној самоуправи на великој и несебичној помоћи у организацији ове акције.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept