УСПОРИ! 1790 ДЕЦЕ ПЕШАКА ПОВРЕЂЕНО ЗА ПЕТ ГОДИНА

Државна Агенција за безбедност саобраћаја апеловала је данас, поводом почетка школске године да возачи посебно буду опрезни јер се очекује појачан саобраћај у зонама школа и насеља.

Агенција је подсетила да је за пет година 1.790 деце која су била пешаци повређено у саобраћају, од чега 182 у зонама школа.

Возачима је поручено да је у зонама школа у насељу ограничење брзне 30 километара на сат, док је у таквим зонама ван насељених места ограничење 50 километара на сат.

Упозорено је да је примена епидемиолошких мера утицала на одржавање наставе и промене навика и понашања свих учесника у саобраћају.

„Деца нису активно учествовала у саобраћају на путу од школе до куће, а то је релација на којој долази до повреда и саобраћајних незгода у којима деца основношколског и средњошколског узраста најчешће страдају. Посебну пажњу треба обратити на кретање деце у групама, јер су тада склонији да сву пажњу посвете међусобном игрању, а не учешћу у саобраћају“, поручила је Агенција.

Подаци Агенције за безбедност саобраћаја указују да деца најчешће страдају у својству возача, пешака и путника у возилу.

У периоду од 2016. до 2020. године у саобраћају је погинуло 44 деце основношколског узраста, од чега 13 као пешаци, 24 као путници и седам као возачи.

Од укупно 13 погинулих деце пешака, четворо је живот изгубило на пешачком прелазу.

За тих ПЕТ година било је 1.790 повређене деце у својству пешака, од тога 182 је повређено у „зони школе“, а 577 на пешачком прелазу.

Агенција је навела да од укупно 24 погинуле деце у својству путника у возилу, 21 дете је живот изгубило у путничком аутомобилу, двоје на трактору и једно на бициклу.

У својству возача живот је изгубило седморо деце школског узраста и то шесторо на бицклу, а једно као возач путничког возила.

Агенција је истакла да је прошле године први пут, у последњих десет година, евидентирано погинуло дете у својству возача путничког аутомобила.

„Молимо све родитеље да чувају сву децу у саобраћају и да буду пример исправног учествовања у саобраћају како би деца изградила исправне ставове и усвојила важност безбедног понашања у саобраћају“, поручила је Агенција.

Возаче су подсетили и да се казне и казнени поени дуплирају уколико праве саобраћајне прекршаје у присуству деце.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uspori-1790-dece-pesaka-povredjeno-za-pet-godina/