УШТЕДА ЕНЕРГЕНАТА ПОМЕРА РАСПУСТ И СКРАЋУЈЕ ЧАСОВЕ?

Министарство рударства и енергетике упутило је, преко ресорног Министарства просвете, допис свим школама у Србији, са захтевом да направе план уштеде енергије за 15 одсто. Рок за доставу плана уштеде Министарству енергетике је 15. септембар, а након тога, препорука је да се до сваког 15. у месецу Министарству достави извештај о реализацији поменутог плана и проблемима у спровођењу, уколико их има.

У допису се тражи да установе одреде лица која ће се старати о смањењу потрошње енергије, као и да се сви запослени обавесте о мерама и препорукама за штедњу.

Предлог Форума београдских гимназија који је и послат Министарству просвете, јесте да се зимски распуст продужи и помери на другу половину јануара до половине фебруара. Такође, саветује се и скраћење часова за пет, односно 15 минута у најхладнијим данима.

„Ако нас је корона изненадила и затекла неспремне, очекујемо од министра просвете да овом проблему, за који знамо већ више месеци, приступи крајње озбиљно. Сматрамо да Календар образовно – васпитног рада за ову школску годину није прилагођен актуелној енергетској ситуацији“, наводи се у саопштењу ФБГ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/usteda-energenata-pomera-raspust-i-skracuje-casove/