четвртак, јун 20, 2024
Početna » УСВОЈЕН НОВИ ПРАВИЛНИК О ПРЕНОСИВОСТИ БРОЈА ПРЕКО ЗА УСЛУГЕ ПРЕКО ЈАВНИХ КОМУНИКАЦИОНИХ МРЕЖА

УСВОЈЕН НОВИ ПРАВИЛНИК О ПРЕНОСИВОСТИ БРОЈА ПРЕКО ЗА УСЛУГЕ ПРЕКО ЈАВНИХ КОМУНИКАЦИОНИХ МРЕЖА

од Паланка данас
0 Коментар
Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) донела је нови Правилник о преносивости броја за услуге које се пружају преко јавних комуникационих мрежа на фиксној локацији који ступа на снагу 14. септембра 2022. године, а примењује се од 1. августа 2023. године, саопштено је данас.

До тог периода примењиваће се, како је навео РАТЕЛ, одредбе тренутно важећег Правилника о преносивости броја у јавним телефонским мрежама на фиксној локацији.

Доношењу новог акта претходила је анализа досадашње праксе у примени важећег правилника, при чему је уочено да постоје услови за унапредјење поступка преноса броја како би се корисницима олакшао и убрзао поступак преноса броја, а истовремено операторима пружила могућност да ефикасније спроводе процедуру преноса броја из једне мреже у другу.

Промене које доноси нови правилник у односу на важеће одредбе односе се, измедју осталог, на скраћење рокова у процесу преноса броја, затим на прецизније дефинисање одредаба у циљу смањења могућности за различито тумачење одредаба, посебно у делу који се односи на одбијање захтева за пренос, као и на прописивање могућности да се захтев за пренос броја подноси и електронским путем.

За кориснике је најважније да је новим правилником укинута могућност наплате преноса броја од стране оператора примаоца, а на терет корисника, мада је у пракси за кориснике и до сада поступак преноса броја био бесплатан, како у фиксним тако и мобилним мрежама.

Прописано је и да се захтев за пренос броја може поднети и суботом, као и са тачно одредјеним датумом, а највише 30 дана унапред. За пословне кориснике са много телефонских бројева важно је то да оператори имају обавезу да доставе податке о свим њиховим телефонским бројевима, уз податке о уговору и датуму истицања уговора за сваки од бројева.

Бета

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept