Početna » УСВОЈЕН ЗАХТЕВ ПРОСВЕТАРА: Напад на запослене у школама третираће се као напад на адвокате

УСВОЈЕН ЗАХТЕВ ПРОСВЕТАРА: Напад на запослене у школама третираће се као напад на адвокате

То подразумева и затворске казне до осам година за виновнике напада

од Паланка данас
0 Коментар

Захтев просветних радника да се напад на запослене у просвети третира као напад на адокате усвојен је на састанку представника репрезентативних синдиката у просвети, министарке просвете Славице Ђукић Дејановиц и министарке правде Маје Поповић! 

Овај захтев предложила је Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) након што је бивши ђак нанео тешке повреде Слободану Зорићу, професору Техничке школе „9. мај“ у Бачкој Паланци. Само недељу дана касније професор Треће београдске гиманзије задобио теже повреде главе и прелом јагодичне кости док је раздвајао завађену групу ученика.

У знак подршке и солидарности УСПРС јуче је организовала протест у Београду, а у 860 школа, њихових чланица, у Србији настава је била обустављена. Унији су се на скупу придружили и колеге из других синдиката. Протест је почео у подне, просветари су у шетњу кренули од зграде Скупштине Србије до зграде Владе, где су у 14 сати имали састанак са министаркама и њиховим помоћницима.

Запослени у просвети имали су само један захтев, а то је да се измени Кривични законик и да се напад на запослене у просвети третира као напад на адвокате што је и усвојено.

– Они који обављају дужност наставника биће максимално заштићени, а они који буду чинили нападе на запослене у просвети биће максимално кажњавани. Како нам је речено на састанку колико већ сутра ће почети да се ради на измени Кривичног законика – рекао је за Курир председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић након састанка у Влади.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Марјановић потврдио је за Курир да се дошло до договора.

– Не могу да кажем да је у потпуности усвојен захтев све док не видим текст Кривичног законика, рекли су да прихватају сугестије наше, али док не видимо коначан текст не могу да кажем да су прихватили све наше захтеве. Могу да кажем да је министарка правде Маја Поповић ово врло озбиљно схватила. Понудили су нам да када нам дају текст документа, ми дамо своје сугестије, уколико их будемо имали – рекао је Марјановић.

Он је додао да је учињен први корак.

– Ово је у интересу образовања, деце. Ми не штитимо овде само запослене у образовању, већ све. Желимо да нам школе буду безбедне и сигурне. Са друге стране, ако буде овако како су нам рекли то ће бити добро, а ако не буде, онда ћемо разматрати даље кораке.

Треба јачати ауторитет просветних радника

Министарство просвете саопштило је јуче да је на састанку са представницима синдиката „договорено да се у текст Закона о изменама и допунама КЗ који припрема Радна група Министарства правде уврсти, у циљу повећане кривично-правне заштите просветних радника, посебно кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању“.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је осудила сваки облик насиља, сагласила се да треба јачати ауторитет просветних радника и образовни систем чинити безбедним. На састанку је истакнуто да се питање насиља може решити само синхронизовано и у сарадњи свих институција и појединаца у друштву.

Иначе, како према одредбама члана 336в Кривичног законика за напад на адвокате предвиђене су казне затвора и до осам година.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept