УСВОЈЕН ЗАКОН О СТАНОВАЊУ И ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА

Скупштина Србије усвојила је Закон о становању и одржавању зграда који предвиђа обавезне органе зграде – Скупштину станара и управника зграде.За закон су гласала 134 посланика, а пет их је било против.

Законом је утврђено да уколико се станари међусобно не договоре ко ће бити управник зграде онда имају могућност да изаберу професионалног управника са списка Привредне коморе Србије.Уколико се станари не договоре ни око професионалног управника локална самоуправа ће на одређено време увести принудног управника зграде.

Професионални управници мораће да прођу обуку и да добију лиценцу за обављање тог посла што ће тачно бити утврђено посебним актима који ће, како је најавила министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, бити донети за неколико месеци.

Како је још навела, циљ закона је да буде обезбеђен минимум одржавања који мора да постоји у свакој згради најпре ради безбедности грађана.

Законом је предвиђено вођење Регистра стамбених заједница коју ће као електронску јавну базу података водити локалне самоуправе.

Јединствену централну, јавну, електронску базу података о свим стамбеним заједницама из свих регистара на територији Србије водиће Републички геодетски завод.

Законом је предвиђено и доношење Националне стамбене политике и акционог плана за њено спорвођење.

Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/usvojen-zakon-o-stanovanju-i-odrzavanju-zgrada/