УВОДЕ СЕ КЊИЖИЦЕ ЗА ТРУДНИЦЕ

У медицински документацију се, први пут у Србији, уводе књижице за труднице. У новом документу, на 32 стране, који ће већ до краја недеље бити дистрибуиран породилиштима, водиће се комплетна медицинска документација о актуелној, и претходним трудноћама, што значи да ће се уписивати сваки преглед и анализа, као и терапија. И то са потписом и факсимилом лекара, јер ће трудничка књижица бити и судско-медицински документ.
За почетак је одштампано 12.000 књижица за труднице. Оне се уводе у оквиру пилот-пројекта, а највероватније ће бити представљене на отварању породилишта у Чачку.

-Највећа предност књижице за труднице је што ће сви медицински подаци бити систематизовани на једном месту, и где год да се трудница појави акушер ће имати комплетан увид у резултате – каже др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац, који је и носилац овог пројекта.

-У случају неког хитног стања, не дај боже саобраћајног удеса, и лекар опште праксе из књижице ће моћи да утврди колика је трудноћа, да ли је ризична, коју терапију трудница узима… Спремни смо да, одмах после промоције 18. децембра, уведемо књижице за труднице у Клиничком центру Крагујевац, и општим болницама на територији шест округа у овом делу Србије, што је око два милиона људи – каже др Саздановић.

Књижица за труднице биће обавезан документ, и трудница би увек требало да је има уз себе. Увођењем књижице први пут се међу прегледе које треба обавити у трудноћи укључује и преглед локомоторног система, унутрашњих органа…

У књижицу за труднице уписиваће се буквално сви подаци и налази како из државних установа, тако и из приватне лекарске праксе. То ће, верује се, бити драгоцено за акушере јер је у Србији прилично распрострањена пракса да жене трудноћу воде у приватним ординацијама, а код лекара у државном здравству оду углавном само да отворе боловање, па су им сви налази у вези са за трудноћом „расути“ у разним извештајима.

Извор: Србија Данас, Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uvode-se-knjizice-za-trudnice/

1 comment

    • Vidak on 14/12/2017 at 06:23

    Da ok je to da knjizicama samo treba prema porodiljama humanije da se ponasaju lekari na porodjaju da nam deci ne dovode zivotu u pitanje I da deca ostaju bez reproduktivnih organa zbog zanemarenosti !!!!

Komentari su onemogućeni.