УВОДЕ СЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ

Како Танјуг сазнаје Кризни штаб је на данашњем заседању донео одлуку да се у Србију уведу ковид пропуснице поред већ постојећих мера.

Од суботе 23. октобра од 22 сата биће уведене ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, изјавила је након данашње седнице Kризног штаба премијерка Ана Брнабић.

“Након 22 часа од суботе нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице” – казала је премијерка и додала да је епидемиолошка ситуација и даље катастрофална не смирује се, а да је прву дозу вакцине примило 54,6 посто пунолетних особа, другу 52,5 процената а трећу дозу око 15 одсто грађана.

Рекла је да је било проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, било личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Премијерка Србије изјавила је да ће мера увођења ковид пропусница важити и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22 часа.

Да ли сте за увођење ковид пропусница у Србији?

„Ова мера укључује и свадбе. Ако неко жели да има свадбу на отвореном, може и не треба ковид пропусница. Ако неко жели да има свадбу у затвореном и да је заврши пре 22 часа, за то такође не треба ковид пропусница. Међутим, ако неко жели да има свадбу или рођендан у затвореном простору, након 22 часа, у угоститељском објекту, мора да има ковид пропусницу“, изјавила је Брнабићева.

Уредба о увођењу ковид сертификата биће усвојена на сутрашњој седници Владе.

Премијерка Брнабић објаснила је да ковид пропуснице које се уводе, не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и пи-си-ар тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном корона вирусу не старију од седам месеци.

Она је на конференцији за новинаре рекла да када се ради о вакцинама она подразумева да друга доза вакцине није дата пре више од 210 дана односно седам месеци.

Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.

„Kовид редар ће скенитрати QР код који показује да ли је сертификат валидан“, рекла је Брнабићева и додала да ће чланови Kризног штаба држати предавања у школама и факултетима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uvode-se-kovid-propusnice/