УВОДЕ СЕ НОВИ ПРОТОКОЛИ У БОНИЦАМА ЗА МАГНЕТНУ РЕЗОНАНЦУ И СКЕНЕР

За прегледе магнетном резонанцом (МР) и скенером (ЦТ) Министарство здравља увело је нова правила. На ову врсту дијагностике пацијенти сада могу тек када ураде све једноставније прегледе, који по протоколима претходе најсложенијој дијагностици. Одређено је и време за које, у зависности од здравственог проблема најдуже може да се чека на преглед магнетом и скенером: три, шест или 12 месеци.

Тако је одређено да се на преглед на МР, како на онај први ради постављања дијагнозе код пацијената са упорним главобољама, тако и на контролни код оперисаних пацијената, чека максимално три месеца. Због праћења малигних тумора после терапије, МР се заказује на максимално шест месеци, а због урођених аномалија или, рецимо, припрема за операцију синуса, 12 месеци.

Да би уопште добио упут за магнетну резонанцу, пацијент мора да има налаз из којег се јасно види да постоји потреба за МР. То подразумева и све налазе од лабораторијских до неурофизиолошких, као и претходна испитивања на рендгену, ултразвуку… Правила су таква да би прво требало да се ради ЦТ, па ако још има недоумица, и МР.

У свим центрима у Србији за годину се уради око 70.000 прегледа на магнетној резонанци, али учинак је прилично неуједначен: у неким установама апарати раде док не „прегоре“, у другима се после прве смене гасе, и по подне стоје неискоришћени, па за годину дана не испуне ни предвиђени норматив од 4.600 прегледа.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/uvode-se-novi-protokoli-za-magnetnu-rezonancu-i-skener/