Početna » УЗ СЕПТЕМБАРСКИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ ДОЛАЗИ И УПУТСТВО ЗА ШТЕДЊУ

УЗ СЕПТЕМБАРСКИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ ДОЛАЗИ И УПУТСТВО ЗА ШТЕДЊУ

од Паланка данас
0 Коментар

Ових дана нам стижу рачуни за утрошену струју у августу. Од наредног месеца, на септембарском рачуну, најављују из ЕПС-а, уз рачуне биће и једна новина – упутство за рационалну потрошњу електричне енергије.

Иначе, та упутства се већ сада могу наћи на званичном сајту ЕПС-а, уз детаљна објашњења.

Од октобра, подсећамо, почињу и да важе попусти за оне који утроше мање струје него што су ти чинили у истом месецу претходне године, па ће „Електропривреди Србије“ домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије одобрити попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун. Ово се доноси на период од 1. октобра ове до 31. марта исуће године. Шта то у пракси значи?

За домаћинства која умање потрошњу електричне енергије у односу на исти месец претходне године, за више од пет одсто, а мање или једнако 20 одсто, обрачунаваће се попуст од 15 одсто.

За домаћинства која умање потрошњу електричне енергије у односу на исти месец претходне године, за више од 20 одсто, а мање или једнако 30 одсто, обрачунаваће се попуст од 20 одсто.

За домаћинства која умање потрошњу електричне енергије у односу на исти месец претходне године за више од 30 одсто, обрачунаваће се 30 одсто попуста.

По једној рачуници, просечна потрошња домаћинстава у зимском периоду, од октобра 2021. до марта 2022. године, износила је 401 киловат-час, а смањењем потрошње за 10 одсто укупно умањење рачуна би било 21 одсто, односно 980 динара. Домаћинства која смање потрошњу за 30 одсто добиће умањење рачуна за 48 одсто, односно до 2.200 динара.

Овде треба рећи да се умањење односи на ставке којима је регулисана потрошња електричне енергије, на збир прве три ставке на рачуну. На новодобијени збир обрачунава се акциза у износу од 7,5 одсто, па на све то још порез на додату вредност (ПДВ) од 20 одсто и то представља ново задужење по рачуну за електричну енергију, а укупан резултат додатно ће бити увећан за износ таксе за РТС од 299 динара. Попуст се не обрачунава на две накнаде – на ону за подстицај повлашћених произвођача електричне

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept