Početna » УЗМУ АВАНС ЗА СМЕШТАЈ, ПА НЕСТАНУ: Преваранти нуде непостојеће или туђе апартмане у Грчкој

УЗМУ АВАНС ЗА СМЕШТАЈ, ПА НЕСТАНУ: Преваранти нуде непостојеће или туђе апартмане у Грчкој

НЕКОЛИКО превараната који нуде непостојеће или туђе апартмане у Грчкој тренутно вреба жртве на друштвеним мрежама. Они узимају депозит од 100 до чак 500 евра, а после се више не јављају. На ово је упозорио портал "Грчка инфо" на својој Фејсбук страници. Како за "Новости" кажу у Националној асоцијацији туристичких агенција (ЈУТА), грађани никако не треба да закупљују апартмане преко друштвених мрежа, јер нема начина да знају да ли је у питању права понуда или превара, а сваке године на овај начин буде оштећено више стотина туриста.

од Паланка данас
0 Коментар

Портал „Грчка инфо“ је објаснио начин на који преваранти успевају да намаме људе.

– Они посматрају ко у Фејсбук групама тражи смештај, а затим тим особама нуде путем инбокса непостојеће или туђе апартмане – наводи се у њиховом упозорењу. – Најчешће су у питању нереално ниске цене, мада то није правило. Узимају депозит на разне начине (Western, Revolut, MoneyGram…) и више се не јављају.Како истичу, не знају колико људи буде преварено током сезоне, јер је многе срамота да то пријаве или да напишу јавно како би упозорили друге. Саветују туристе да уколико баш желе преко тих група да нађу апартман, да воде рачуна да то буде од неког ко нуди смештај јавно, путем поста који сви могу да виде, са фотографијама, ценама, локацијом, а не од неког ко шаље понуде лично њима у инбокс. Власници смештаја на тим Фејсбук профилима, како додају, углавном се међусобно познају и ако се појави неко нов и сумњив врло брзо ће га приметити, упозорити чланове и избацити га из групе.

Један преварени туриста објавио је да је наводни власник апартмана узео депозит и онда нестао. Упитао је шта урадити, јер се не јавља и не одговара на позиве. У коментарима је још једна особа рекла да је имала исто искуство.

„Грчка инфо“ је навела да је ова жена остала без 100, али да је нажалост било и оних који су изгубили 400 до 500 евра.

Према речима директора ЈУТА Александра Сеничића, већ годинама су актуелне ове преваре, а њихова организација стално упозорава грађане да не закупљују смештај преко друштвених мрежа.

– На интернету свако може да постави шта хоће, било коју фотографију и цену – каже Сеничић. – Углавном користе фотографије дивних кућа које имају базен, а људи помисле да ће баш то добити. По правилу, чим уплатите неки аванс, они се више не јаве. Тако сваке године више стотина грађана буде преварено на тај начин.

Говорећи о светски познатим порталима за резервацију смештаја, као што су „Букинг“ и „Ербиенби“, он каже да је све добро док не дође до проблема, а онда ће путници тешко моћи да остваре своја права.

– Шта да раде кад дођу у Грчку, а не постоји смештај који су закупили – упитао је он. – Најчешћа препрека да туристи остваре своја права је језик, логистика им је у Индији, то је компликовано. Најсигурније је да грађани преко туристичких агенција организују путовања, јер ту постоји закон и имаће заштиту у највећој могућој мери.

Он наводи пример туристичке агенције „Барцино турс“, где су путници уплатили аранжмане, али они нису реализовани. Како објашњава, и када се таква ситуција деси, постоји осигурање, па ће се оштећени наплатити.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept