ВАСКРС У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ПАЛАНЦИ

Најлепши српски поздрав је: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! У њему је садржана сва чежња за слободом у предугој тмини робовања под Турцима, сва утеха у Албанској и Босанској голготи српске војске, сво охрабрење у животу под санкцијама и бомбама од Крвавог васкрса 1944, до оног неизвесног 1999, у њему је и сва нада за спасењем и обновом и у нашим данима.
Овај се поздрав орио и Крфом и Зеленгором, уочи великих битака у којима смо, дубоком вером, и поразе претварали у победе. И зато га чувајмо, и нипошто не претварајмо у стикере и сличице за Васкрс. Једно ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ смисленије је него било које ланчане поруке.

Наша паланачка црква Светог Преображења била је мала да прими сву браћу и сестре који су долазили да се помоле Богу, покају, охрабре и причесте. И сви смо једни друге радосни грлили, уз поздрав који спаја претке и потомке: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! До јуче тмурно небо нас је поздравило, отворило се и заплавило.

И сад и све вас, мили моји пријатељи, поздрављам тим поздравом: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! И заиста нам радост донесе. А у нама, вернима и радоснима, да васкрсну и љубав, здравље, част, јунаштво, слободарство, поштење и све врлине наших предака, ратника, паора и вечитих победника. Ми не живимо у њиховом свету, али чувамо наше вечите вредности, око којих нема погађања и преиспитивања.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Текст и фото
Немања Девић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vaskrs-u-hramu-svetog-preobrazenja-gospodnjeg-u-palanci/