Početna » ВАЖНА НОВИНА ЗА СВЕ БОЛНИЦЕ ДО 31. АВГУСТА: Грујичићева најавила и нови круг запошљавања младих лекара

ВАЖНА НОВИНА ЗА СВЕ БОЛНИЦЕ ДО 31. АВГУСТА: Грујичићева најавила и нови круг запошљавања младих лекара

МИНИСТАРКА здравља Даница Грујичић је, говорећи о промени начина заказивања прегледа код специјалисте, рекла да је ситуација боља него што је била, али да још није потпуно добра.

од Паланка данас
0 Коментар

Додала је да се прате поједине клинике и да су приметили да за гастроентерологију и ендоскопију нема довољно термина и да у таквим случајевима позива директоре центара.– Дешава се негде да је заиста објективно да им од три гастроскопа не раде два или од два колоноскопа не ради један или ниједан, тако да сада морамо видети и хитно набавити ту опрему која је неопходна, посебно за прегледе који се не могу обавити на други начин – навела је Грујичићева.

Истакла је да ће, што се тиче операција, Институт за ортопедију „Бањица“ вероватно комплетно изаћи из збрињавања трауме када буде почела реконструкција и да се до јуна неће враћати.

– Сви остали клиничко-болнички центри у Београду и посебно по унутрашњости, ортопеди морају да заврше практично трауму. Оно што сам сада тражила, то је да заједно са проф. Сањом Шкодрић, РФЗО провери прво колико ортопедских сала има у свакој општој болници, колико ортопеда способних да квалитетно обаве операцију имају и на основу тога ћемо проценити колико ко може и да оперише – објаснила је Даница Грујичић.

Министарка здравља је додала да је листа јединствена и да ће неким пацијентима можда бити понуђено да ураде операцију у Пожаревцу или у Крагујевцу, а они који буду инсистирали да буду оперисани на „Бањици“, биће оперисани онда када стигну на ред.

‘Бањица’ је била 2019. године заиста свела ту листу чекања буквално на годину дана, а онда је дошла корона. Корона не може бити изговор за све. Мало су се поједине колеге, наравно, не сви, једни су гинули у ковид систему, у ургентним центрима, а други су то имали као изговор да не морају да раде. Корона је прошла, према томе, морају максимално да се дају у погон да би се те листе чекања смањиле – поручила је Грујичићева.

Истакла је да је велики проблем и са магнетном резонанцом и да је тражила комплетан списак свих пацијената који су заказали тај преглед до краја године.

– Пола сата по прегледу, то је нешто што је реално. Значи, у две смене може да се ураде најмање 24 прегледа. Притом, ја не знам како је могуће да две магнетне резонанце у Клиничком центру (Србије, прим. ред.) ураде 12.000 прегледа, а све остале далеко мање. Према томе, видећемо у чему је проблем, да ли баш морају све секвенце да се раде код сваког прегледа или не. Наравно да су најделикатнији онколошки пацијенти где од дописа радиолога буквално зависи терапија – напоменула је Грујичићева.

Очекује да ће се заказивања нормализовати у другој половини фебруара, а да је већ мало лакше у другој половини јануара.

– Оног тренутка кад смо отворили све термине и кад смо отворили све датуме, тог тренутка су лекари опште праксе по 60 пацијената заказивали да би само написали упут. Није ни то добро решење и оно што је јако важно, радимо на новој дигитализацији. Нисам задовољна постојећим системима и када је у питању заштита података и када је у питању чињеница да лекари опште праксе не могу да виде налог за свог пацијента који је написао специјалиста коме су они то послали. Они то морају да виде у свом компјутеру и сада радимо на томе – истакла је министарка здравља.

Даница Грујичић је напоменула да ће до 31. августа свака болница имати скенер и да до тад 55 скенера треба да уђе у употребу.

– Имамо још четири нова линеарна акцелератора која су почела да раде сад у децембру у Крагујевцу и Нишу и сад у јануару у Институту за онкологију и радиологију Србије. Оно што желимо, то је и да у Нишу и у Крагујевцу у наредном периоду заменимо још по један линеарни акцелератор који је старији од 10 година и онда ћемо заиста имати један пристојан број линеарних акцелератора, бар радијациона онкологија ће да буде таква да не мора да се чека више од недељу дана, а недељу дана није чекање – рекла је министарка.

РТСPovezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept