Početna » ВАЖНА ВЕСТ: У 137 општина и градова грађани ће моћи да конкуришу за субвенције за мере енергетске ефикасности

ВАЖНА ВЕСТ: У 137 општина и градова грађани ће моћи да конкуришу за субвенције за мере енергетске ефикасности

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је да се завршио јавни позив за овогодишње учешће јединица локалне самоуправе и градских општина у пројекту „Чиста енергија", и да је њихов одзив већи у односу на прошлу годину.

од Паланка данас
0 Коментар

– У овогодишњем јавном позиву ће грађани моћи да конкуришу за бесповратна средства за мере енергетске ефикасности у најмање 137 општина и градова. Одзив је већи него прошле године што значи да ће грађани у више места конкурисати за субвенције које иду и до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора. Прве јавне позиве за грађане локалне самоуправе расписаће убрзо, рекла је Ђедовић Хандановић.Ђедовић Хандановић је указала да је новитет да се од ове године расписају посебни јавни позиви за социјално угрожена домаћинства која могу да добију значајно веће субвенције.

– У том случају Министарство рударства и енергетике и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто вредности енергетске санације. Тиме пружамо подршку социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије и уштеде новац и да повећају комфор становања, рекла је министарка.Министарка је подсетила да је прошле године опредељено 1,91 милијарди динара бесповратних средстава за санацију скоро 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији.

– Тиме су постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила, рекла је министарка и додала да ће пројекат трајати до краја 2027. године до када ће се укупно санирати око 50.000 домаћинстава широм земље.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept