Početna » ВАЖНИ САВЕТИ ЗА ВОЗАЧЕ: Шта да радите ако се нађете у контрасмеру на ауто-путу

ВАЖНИ САВЕТИ ЗА ВОЗАЧЕ: Шта да радите ако се нађете у контрасмеру на ауто-путу

НАКОН трагедије на ауто-путу "Милош Велики", стручњаци из Саобраћајне полиције изнели су неколико решења којима би се спречила вожња у контрасмеру.

од Паланка данас
0 Коментар

Несрећа у којој је Дејан Ј. (51) погинуо догодила се пре два дана на ауто-путу „Милош Велики“ код петље Јаково, у смеру ка Београду, када се крећући се у супротном смеру закуцао у „хјундаи“ и одмах потом запалио. Том приликом повређени су његов сувозач и жена која је возила други аутомобил.Није познато да ли је у питању изазов са Тик-тока или својеврсни „српски рулет“ или је једноставно возач грешком ушао у супротни смер.

Извор истиче да свакако не треба учинити оно што је, с намером или незнањем, учинио погинули возач „пунта“, да уђе и настави вожњу најбржом траком.

„Возач који се нађе у супротном смеру одмах треба да укључи сва четири жмигавца и да покуша да на најбезбеднији начин пређе у зауставну траку. Међутим, сем његовог поступања, веома је битно да и возачи који наилазе ка њему такође укључе сва четири жмигаваца и тако упозоре оне који се крећу иза њих да се на путу дешава нешто неуобичајено и да започну кочење. Када на тој деоници сви успоре, могуће је да возач који је возио у супротном смеру и сад је у зауставној траци, направи полукружно окретање и нађе се у правом смеру“,  каже Дамир Окановић.

Стручњаци имају два предлога која би допринела да се вожња у супротном смеру на ауто-путу не заврши сваки пут несрећом и то најчешће оном са трагичним исходом.

„На сва места где се рачва петља и где је могуће завршити у супротном смеру, потребно је ставити велике знакове са натписом „СТОП – Погрешан смер“, какви постоје на ауто-путевима у региону. Следеће је што хитније успостављање система детекције возила која се крећу у погрешном смеру, уз помоћ којег ће се онда возачима на ЛЕД порталима исписивати да не користе одређену траку, јер се у њој налази неко ко им иде у сусрет. Исто обавештење може се емитовати преко радио-сигнала за возила која поседују ТА систем, а већина их данас има“, кажу саговорници из Саобраћајне полиције.

Трагедија и пре отварања „Милоша Великог“

Због сигнализације, „Милош Велики“ је жртве однео и пре него што је отворен. Наиме, 2017. су на делу тада неотвореног ауто-пута између Лајковца и Уба погинуле две особе из „мерцедеса“ немачких регистарских таблица који се закуцао у бетонску баријеру на крају до тада изграђене деонице. Преживели возач крећући се из Лајковца за Београд пратио је путоказ, који га је навео на неотворену деоницу ауто-пута, немајући појма да он још увек није у функцији.

(Блиц)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept