Početna » ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈЕДНУ ГРУПУ ГРАЂАНА: Домови за старе ће поскупети од 1. фебурара, ево и за колико

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈЕДНУ ГРУПУ ГРАЂАНА: Домови за старе ће поскупети од 1. фебурара, ево и за колико

Цена зависи од степена подршке која је потребна кориснику, као и да ли је реч о једнокреветној, двокреветној, трокреветној или четворокреветној соби

од Паланка данас
0 Коментар

Цене смештаја у државним домовима за старе од 1. фебруара биће веће за 30 одсто, а цене су последњи пут мењане 2015. године. Тиме је, како наводе из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дошло до ситуације да не могу да се покрију основни трошкови смештаја корисника.Како наводе, морали су да поскупе цене услуга у државним домовима, јер би са старим ценама „довели у питање функционисање самих установа“.

– Цена услуге смештаја установа социјалне заштите није мењана дуги низ година, односно од 1.10.2015. године. У међувремену дошло је до пораста плата и пензија у Србији. Са досадашњом ценом смештаја нису се могли покрити ни основни трошкови смештаја корисника. То би довело у питање и само функционисање установе. Због тога је Министарство извршило корекцију постојећих цена услуге смештаја корисника – рекли су ресорном министарству за Еуронеwс Србија.

Министар Селаковић у августу прошле године најавио је да ће цена смештаја у старачком дому бити увећана.

„Тражићемо најбољи начин да то не буде на штету грађана, на штету корисника, али ћемо морати да повећамо цене смештаја, јер је најављено и повећање плата неговатељицама као некоме ко обавља најтеже и најкомпликованије послове у самим домовима за смештај старих лица“, рекао је министар тада.

Цене смештаја нису исте у свим домовима за старе. Цена зависи од степена подршке која је потребна кориснику, као и да ли је реч о једнокреветној, двокреветној, трокреветној или четворокреветној соби. Заправо разликују се цене смештаја за први, други, трећи и четврти степен подршке.

– Највиша цена за смештај корисника је у Геронтолошком центру у Београду, где смештај корисника са првим степеном подршке износи 54.144 динара. Најнижа цена за смештај корисника је у Геронтолошком центру Сомбор, где смештај корисника са четвртим степеном подршке износи 26.978 динара – кажу у Министарству.

У државним домовима за старе, зависно од економског статуса корисника, плаћање услуга може бити – у целости из средстава корисника, његовог сродника, уз делимично учешће корисника, његовог сродника или буџета РС, АПВ или ЈЛС и у целости из буџета РС, АПВ или ЈЛС.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept