Početna » ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: Грађани, ускоро ће вам стизати битна порука са броја 112

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: Грађани, ускоро ће вам стизати битна порука са броја 112

У СКУПШТИНИ Србије у процедури је нова стратегија смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, која би требало да усклади систем са европским системом.Упозорења о олујама, високим , ниским температурама, падавинама, земљотресима, пожарима стизаће са броја 112. У састављају упозорења учествоваће ватрогасци, хитна помоћ, полиција и друге надлежне службе.

од Паланка данас
0 Коментар

– Уз саму информацију о метеоролошкој опасности потребно је да у поруци буде и информација о саветима како се понашати и прилагодити своје понашање у датој временској ситуацији – рекао је Горан Михајловић из РХМЗ.Колико раније ће стићи порука са упозорењем зависи од метеролошке опасности.

– Високе и ниске температуре и велике колицине падавина могу се издати упозорења дан до два унапред. Када је реч о олујно грмљависнким непогодама издаје се дан раније упозорења да се очекују ове појаве међутим сат до два унапред, због саме физике процеса тих олуја, могуће је дати прецизну локацију кад ће захватити одређено подручје и у ком периоду – додао је Михајловић.

Грађани кажу да ће увођење оваквог броја бити од велике користи.

– Кад дође овакво невреме мислим да би то било корисно. И ја сам за то – рекао је један старији господин.

– Искрено не би било лоше да могу људи да се склоне и заштите своја кола и све то – казала је госпођа.

У Србији се на број 112 за сада јавља полиција. Пре него што систем заживи биће потребна едукација грађана јер циљ порука није стварање панике већ пружање информација како би се избегле трагичне последице.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept