Početna » ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ ЋЕ ПУТОВАТИ У ГРЧКУ: Укида се боравишна такса, али се уводи нова накнада – Ево колико ће износити

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ ЋЕ ПУТОВАТИ У ГРЧКУ: Укида се боравишна такса, али се уводи нова накнада – Ево колико ће износити

НОВА 2024. година доноси значајне промене у туристичкој индустрији Грчкој, понајвише за туристе који посећују ову земљу. Тако се укида боравишна такса и уводи нова "накнада за отпорност" како би се земља суочила са ефектима климатске кризе.

од Паланка данас
0 Коментар

Како се наводи у објави у грчком Службеном гласнику, нова такса је дефинисана као „накнада за отпорност на климатску кризу“ и представља замену за боравишне таксе које смо традиционално плаћали у туристичким смештајима.Одлука се односи на коришћење услуга у хотела, изнајмљивање апартмана, соба, станова, као и краткорочни најам кућа и вила.

Накнада за отпорност на климатску кризу баш као и боравишна такса, обрачунаваће се на дневном нивоу.

У периоду од марта до октобра дневна такса у хотелима са једном или две звездице износиће 1,50€, три звездице 3€, четири звездице 7€ и пет звездица 10€.

За апартмане, собе или станове, односно непокретности доступне путем краткорочног закупа (Аирбнб) она ће износити 1,5€. Ако је закупљена некретнина кућа која је већа од 80 метара квадратних, такса ће износити 10€ дневно.

Такса у вилама које се издају туристима такође ће коштати 10€.

Друге цене важиће ван сезоне, односно у периоду од новембра до фебруара и биће на нивоу боравишне таксе коју смо до сада плаћали – 0,50€ за изнајмљивање апартмана, соба или станова.

Када је у питању изнајмљивање некретнине веће од 80 метара квадратних такса ће у овом периоду износити 4€.

Што се тиче хотелског смештаја, у који нису укључени објекти архитектонског наслеђа, студентски домови и кампови, такса у хотелима са једном или две звездице биће 0,50€ по дану, три звездице 1,50€, четири звездице 3€ и пет звездица 4€.

Таксу за отпорност на климатску кризу сноси корисник који је изнајмио собу или стан, а наплаћује се након боравка корисника у смештају, а пре његовог одласка из истог, уз издавање потврде, тачније доказа о наплати таксе. Потврда о наплати таксе не подлеже ПДВ-у.

Такса се не наплаћује у случају бесплатног пружања услуга смештаја.
Новости


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept