четвртак, јун 20, 2024
Početna » ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА ГАЖЕЊЕ ДЕЦЕ, ЗА ОРУЖЈЕ ДО 15 ГОДИНА РОБИЈЕ: Шта доносе измене кривичног закона

ВЕЋЕ КАЗНЕ ЗА ГАЖЕЊЕ ДЕЦЕ, ЗА ОРУЖЈЕ ДО 15 ГОДИНА РОБИЈЕ: Шта доносе измене кривичног закона

Изменама и допунама Кривичног законика (КЗ) биће пооштрене казне затвора за тешка дела против безбедности јавног саобраћаја, изјавила је министарка правде Маја Поповић и додала да су пооштравање ових санкција иницирали родитељи деце настрадале на пешачким прелазима и у саобраћају.

од Паланка данас
0 Коментар

„Очекујем да пооштравање казни утиче на савест и одговорност возача, како би се сачували животи пешака, посебно најмлађих“, рекла је она за данашње „Вечерње новости“.Додала је да ће у КЗ бити прописана и два нова кривична дела, а то су несавесно држање ватреног оружја и обучавање малолетног лица за његово коришћење.

Биће знатно пооштрене и казне за недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних средстава.

Предвиђено је да ако учинилац неовлашћено израђује, преправља, продаје, набавља, размењује или држи ватрено оружје, конвертибилно или онеспособљено, његове делове, муницију, експлозивне материје или минско-експлозивна средства, биће кажњен, поред новчане казне – и затвором од једне до осам година, уместо сада прописане казне од шест месеци до пет година, наводе „Новости“.

Ако је у питању ватрено оружје, муниција, експлозивне материје, минско-експлозивна средства или средства на бази експлозивних материја или гасно оружје чија израда, продаја, набавка, размена или држање није дозвољено грађанима, учинилац ће се казнити затвором од две до 12 година, уместо досадашњих једне до осам година и новчаном казном.

Ако је предмет овог дела већа количина оружја, муниције или средстава, или су у питању оружје и средства велике разорне моћи, или се дело врши противно правилима међународног права, учинилац ће се казнити затвором од пет до 15 година, уместо две до 12, а ко неовлашћено носи а има одобрење надлежног органа, казниће се затвором од једне до осам година.

Министарка је навела и да ће у циљу појачане заштите просветних радника бити прописано посебно дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању.

Изменама ће се ускладити и одредбе КЗ са законодавством Европске уније када је у питању група кривичних дела против животне средине.

„Новости“ наводе и да ће бити пооштрене казне за насиље у породици и групу кривичних дела против полне слободе.

Казне за насиље у породици ће се кретати од пет година, за основни облик дела, односно до 10, ако је коришћено оружје, опасно оруђе или друго средство којим је могуће изазвати код жртве тешке повреде или нарушавање здравља.

Ако наступи тешка повреда или се наруши здравље, или је злостављано малолетно лице, казна је до 12 година.

Новина је и да онај ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је одредио суд добија казну затвора од шест месеци до пет година, уместо досадашњих три месеца до три године.

Када је реч о групи кривичних дела против полне слободе, предложено је да се може изрећи доживотни затвор за све облике кривичних дела силовање, обљуба над немоћним особама и дететом.

Ако је у питању обљуба злоупотребом положаја планиране затворске казне су од шест месеци до пет година, уместо три месеца до три године.

Уколико је као последица дела наступила трудноћа, казне су дуплиране, па су уместо пола године до пет година предложене казне од једне до 10 година.

Предложеним изменама КЗ предвиђен је и већи степен кривичноправне заштите новинара.

Министарка Поповић је рекла да ће се пружити појачана кривичноправна заштита онима који обављају послове од јавног значаја у области информисања, а имајући у виду испољене појавне облике напада и угрожавања ових особа.

„Прецизираће се и проширити криминална зона и код већ постојећих инкриминација кривичних дела принуде, угрожавања сигурности и спречавања штампања и растурања штампаних ствари и емитовања програма“, навела је она.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept