ВЕЧЕРАС ДОЧЕКУЈЕМО ПРАВОСЛАВНУ НОВУ ГОДИНУ

Данас се према Јулијанском календару, обележава Православна Нова година. Православна Нова година, слави се 13. на 14. јануар. Иако није званична Нова година, радо се празнује у балканским земљама попут Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, православним деловима Хрватске, али и у источним земљама Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији и Грузији.

Ова Нова година код нас има посебан значај јер је настала као знак отпора према онима који су покушавали да уздрмају српски идентитет, па је настала као бунт православног народа.

Срби почињу да празнују „своју“ Нову годину тек 1923. На почетку се Прославна Српска Нова године прослављала само у градским срединама јер се на селима већи акценат стављао на прославу празника.

Прослава нове године се сматра за религиjски, друштвени и културни догађај. Прослављање Нове године је настало од светковине рађања Сунца, а обичаји су имали за циљ да се помогне сунцу да надвлада мрак. Отуда и данас имамо традицију паљења прскалица као симбол новогодишње ватре која би требало да надвлада мрак.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/veceras-docekujemo-pravoslavnu-novu-godinu/