Početna » ВЕЧЕРАС СЕ ОТВАРА НЕБО-ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ И ИСПОШТУЈТЕ НАРОДНЕ ОБИЧАЈЕ ЗА БОГОЈАВЉАЊЕ

ВЕЧЕРАС СЕ ОТВАРА НЕБО-ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ И ИСПОШТУЈТЕ НАРОДНЕ ОБИЧАЈЕ ЗА БОГОЈАВЉАЊЕ

Српска православна црква и њени верници славе Богојављење 19. јануара, а за овај дан се везују бројна веровања и обичаји

од Паланка данас
0 Коментар

Богојављење је изузетно значајан празник, јер се прославља у част подсећања да мисија Исуса Христа није започета рођењем, већ његовим крштењем са 30 година, када су се заједно појавили Отац, Син и Свети дух по први пут (отуд и назив Богојављење). Такође, овај празник означава крај некрштених дана када се у црквама не врше обреди крштења.
Обичаји на Богојављење које би требало испоштовати:

У православним храмовима широм земље се на овај дан освештава Богојављенска водица. За њу се говори да има лековита својства, а обичај је да верници узму мало ове воде и однесу је кући. Да би били здрави током целе године треба да се са укућанима умију њоме. Такође, и трудницама ваља дати Богојављенску водицу, поготово онима које су пребациле термин или не могу лако да се породе, како би се изненада отвориле (попут неба) и родиле здраву децу.

Старо народно веровање каже да се на Богојављенску ноћ, тачно у поноћ, отвара небо, а срећницима који то примете и у том тренутку замисле жељу, сам Бог им је испуњава. Такође, требало би да запамтите сан који сте уснили у ноћи између 18. и 19. јануара, јер они представаљају поруку од Бога и својеврсно предсказање догађаја који следе.

Ако неудате девојке желе да се удају, током ове ноћи могу да сазнају ко ће им бити младожења. Наиме, у ноћ уочи Богојављења треба да ставе огледало под јастук и сањаће мушкарца који им је суђен.

Ту је и веровање у појединим крајевима земље које је везано за четири лоптице. Наиме, неудате девојке треба да умесе тесто од брашна и воде, па да од њега направе четири лоптице и у три убаце имена симпатије. У четврти ставе само празан папир и убаце све у кипућу воду, а прва лоптица која избије на површину садржи име суђене симпатије. Уколико се у лоптици нађе празан папирић, девојка још није упознала потенцијалног супруга.

Kупа се у реци за здравље

На Богојављење се пред само свитање купало у реци зарад бољег здравља, али овај ритуал могли су да изводе само здрави људи. Из тог обичаја је проистекла и трка за Богојављенски крст. Наиме, у реку се баца Часни крст, а младићи и неретко девојке, се такмиче ко ће први да стигне до њега. Онога ко први доплива до њега пратиће срећа целе године.

Страрије жене гледале каква ће бити година

Старије жене у неким крајевима на Богојављење предсказују каква ће година бити. Наиме, ако тог дана буде мраза и снега, верује се да ће година бити родна и супротно – ведро време значи сушну годину.

Предвиђање времена пепелом

На Богојављење ваља изаћи на неку ветрометину са мало пепела у руци. Затим се пепео пушта да би се одредило који ветра се закрстио, тачније који ветар је био победник на Kрстовдан. Ако дува источни ветар година ће бити сушна, јужни ветар предсказује кишну годину, а западни родну годину.

Вода са нетакнутог избора

У неким крајевима је сачуван обичај да на Богојављенско јутро девојке одлазе до нетакнутог извора воде, у који бацају неколико зрна пшенице или друге житарице, а затим кажу: „Kако иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве“. После тога захватају воду и носе је својим укућанима. Понегде се још сачувао обичај да укућани попију мало те воде и то преко секире, јер се верује да ће тако избећи свађу у породици.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept