петак, јун 21, 2024
Početna » Većina mladih u EU kaže da ih Evropski parlament ne zastupa dovoljno

Većina mladih u EU kaže da ih Evropski parlament ne zastupa dovoljno

од Паланка данас
0 Коментар

Manje od petine mladih ljudi u Evropskoj uniji, prema rezultatima studije u šest država članica, kaže da ih Evropski parlament (EP) dovoljno zastupa.Samo 17 odsto ispitanika je reklo da su njihovi interesi u EP „snažno ili veoma snažno“ zastupljeni, prema reprezentativnom istraživanju „Mlada Evropa“ fondacije Tui.

Tokom 2019. kada su bili poslednji izbori za parlament EU, takvu izjavu je dalo 21 odsto anketiranih.

U Nemačkoj je sada taj udeo svega 19 odsto, što je jedva nešto više nego u ostalim državama.

Novi saziv Evropskog parlamenta biraće se od 6. do 9. juna.

Institut za istraživanje javnog mnjenja JuGav (YouGov) je u martu anketirao blizu 6.000 mladih između 16 i 26 godina. Istraživanje je bilo u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj i Poljskoj.

Većina se ne oseća adekvatno zastupljenim ni u parlamentima svojih država. Samo 17 odsto ispitanih je izjavilo da ih poslanici snažno ili veoma snažno zastupaju u državnim parlamentima.

Što se tiče Bundestaga, sa ovom izjavom se složilo 23 odsto nemačkih učesnika ankete – nešto više nego u drugim zemljama.

Uprkos ovim rezultatima, prema rečima autora, većina mladih ne odbacuje Evropsku uniju. Više od polovine učesnika – njih 54 odsto – smatra da je članstvo njihove zemlje u EU „dobra stvar“.

Najniže zabeležene vrednosti su u Poljskoj (50 odsto) i Grčkoj sa svega 47 odsto mladih koji gledaju pozitivno na članstvo svojih država u EU. Najviša podrška je u Nemačkoj, 65 odsto.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept