ВЕЛИКА ПОТРАЖЊА ЗА КУВАРИМА СА ИСКУСТВОМ

У последњих неколико година на тржишту рада веома су тражени радници занатских струка, а међу њима су и кувари и остали радници у угоститељству. И поред тога што је, због коронавируса, рад ресторана значајно промењен, за кадровима неопходним у кухињи потреба и даље постоји.

Свакодневно се оглашавају радна места баш за те струке – кувар, пица-мајстор, роштиљ-мајстор, помоћни радник… и огласи су стално отворени.

Неспорно је да тог кадра нема довољно и да је много разлога за то – а између осталог и то што је угоститељских објеката све више, па тиме и расте потреба за том струком, а и многи су одавно отишли да раде у иностранству. Сада ситуација јесте нешто другачија јер многи угоститељски радници нису отишли да раде изван Србије, али и даље недостају стручни и искусни кувари.  Као и увек, на то што су многа радна места у кухињи упражњена и што су огласи стално расписани – главни актери, послодавци и кувари, различито гледају.

Као најважнији разлог што се готово стално траже радници за исте позиције, потенцијални послодаваци најчешће наводе да многи, пре свега млади људи, неће да раде. Уз то, истичу да је мало кувара који су за ту струку школовали, да они који се јаве за посао без ранијег знања и искуства, нису спремни да уче, те да је кувара с искуством веома тешко наћи. С друге стане, кувари причају потпуно другачију причу и указују на то да послодавци веома често одступају од онога што се договори на самом почетку и кад је реч о зарадама, али и радном времену, да се неретко ради и више и дуже за плату мању од договорене и да је то разлог што је измена радника честа.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/velika-potraznja-za-kuvarima-sa-iskustvom/

1 comment

  1. Kada bi se radnicima placalo i korekni uslovi nebi bio problem radna snaga,a ovako kako jeste bolje da gazde rade sami….

Komentari su onemogućeni.