Početna » ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА АЕРОДРОМУ “НИКОЛА ТЕСЛА”: Путницима ће ово много олакшати путовање, а тиче се пасоша

ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА АЕРОДРОМУ „НИКОЛА ТЕСЛА“: Путницима ће ово много олакшати путовање, а тиче се пасоша

НА београдском аеродрому "Никола Тесла" ускоро ће бити постављене капије које ће умногоме олакшати наша путовања. Наиме, оне ће аутоматски очитавати пасоше путника.

од Паланка данас
0 Коментар

– Очекујем да ће МУП Србије у јуну месецу поставити читаче. Како на уласку, тако и на изласку из аеродрома. То су, иначе, аутоматска врата која вам скенирају пасош, скенира вам се лик и пролазите без икаквог контакта са полицијиом. Не удара вам се печат и четири пута је бржа процедура проласка – рекао је Весић и додао:Захвалан сам министру Гашићу. Девет месеци радимо на пројекту и ево сада ћемо решити тај проблем гужве. Ово се за сада односи само на домаће пасоше, али 50 одсто путника имају домаће пасоше, тако да ће се гужва свакако смањити. Поред тога, аеродром Никола Тесла, односно компанија Ванси која управља аеродромом, направила је дуже редове, тзв. змије, како би људи када дођу одмах ушли у ред, да не би било оних гужви које су се стварале на самим степеницама када се силази према граничном прелазу.

– Сада је већи простор, тако да ја очекујем да ће ове године бити мање гужве. Ми имамо и новог земаљског оператера, то је британска компанија, највећа на свету, која је то преузела у фебруару месецу. Тако да сигуран сам да ће се они много боље организовати. Ја верујем да ове године неће бити оних проблема. Мада проблема мора да буде на свим аеродромима, али неће бити оних проблема којих је било прошле године јер путници који долазе у цени карте авионске плаћају и услугу на аеродрому и та услуга мора да буде добра.

Министар је коментарисао увођење заједничких тагова са појединим земљама региона.

Сада имамо таг са Северном Македонијом, то значи да наше грађанке и грађани могу да се провозају кроз Северну Македонију са нашим тагом и наравно Македонци кроз Србију. Требало је 15. априла да проради таг са Црном Гором, међутим, прорадио је половично, односно само они који имају црногорске аутомобиле, имају црногорски таг, могу да се провозају са њиховим таговима кроз Србију, али још увек не могу наши грађани кроз Црну Гору. Ја сам иначе због тога реаговао и упозорио сам Путеве Србије да се држе својих обећања, јер иначе то је требало да проради и прошлог септембра, па су поново одложили за 15. април – каже Весић и додаје:

– Сами су обећали да ће бити 15. априла, сада су ми обећали да ће то завршити до краја маја и верујте ми, неко ће морати да поднесе оставку ако то не заврши до краја маја, јер заиста наша јавна предузећа, недавно је томе говорио и подпредседник владе и министар финансија Синиша Мали кад је боравио у Вашингтону, мораће да се реформишу и мораће да буду одговорнији према својим обавезама. Они су нам јавили да ће 15. маја прорадити таг са Хрватском. Такође чекам да видим шта ће се догодити, јер то је нешто што омогућава нашим људима да лакше путују.

– Свака част, добро је што Црногорци могу да долазе код нас са својим тагом, али ја сам српски министар и мене интересује пре свега шта се стаје с нашим возачима, тако да очекујем да заврше тај посао до краја маја који одлажу од прошлог септембра. У првом јуну би требало да проради према њиховом обећању и таг са Грчком, ту смо у име министарства направили неке контакте према министарству Грчке како бисмо убрзали тај поступак, и данас ће одржати то обећање. Реално нама је најважнији таг са Грчком, с обзиром на то да током летње сезоне око десет хиљада аутомобила из Србије уђе у Грчку, и суштински нама највише треба тај таг, наравно, није неважно да имамо заједнички таг и са Црном Гором, са Хрватском, са Босном, али нам је са Грчком најважнији ако гледамо број аутомобила.

Потом се осврнуо на инфраструктурне пројекте:

– Када је реч о инфраструктури, конкретно на Дунавском коридору завршен је део потеза ауто-пута од Београду до Пожаревца. Завршена је лева трака. Имате ону стару траку, оне две траке које иду до Пожаревца, то је неких 23 км, сада је завршена лева трака гледајући од ауто-пута према Пожаревцу, и саобраћај је пребачен на леву траку како би се реконструирала постојећа десна трака. До краја ове године ће бити завршен део моста који је преко пруге, Пожаревац ће бити прикључен на нашу мрежу ауто-путева и брзих саобраћаја сада до краја ове године. Очекујемо такође да буде у саобраћај пуштено неких 11 км између Великог Градишта и Голупца, то значи да ће имати преко 33-34, можда чак и 35 км пуштеног у саобраћај само коридора, који је значи негде око 68 км.

Потпуни завршетак Дунавског коридора очекује се у септембру:

– У септембру наредне године ће бити потпуно завршен читав Дунавски коридор и то је, морам да кажем, годину и по дана пре рока, пошто је иначе рок био крај 2026. године, па је то померено било за крај 25. сада ће опет бити значи три месеца раније. Ја сам захвалан кинеској компанији Схандонг и домаћим подизвођачима који тај посао раде одлично. Такође ћемо ми у септембру наредне године бити повезани са Великим Градиштем и Голупцем, што значи да ће и Сребрно језеро и тај део Дунава, тај део Браничевског округа бити потпуно, потпуно препорођено у смислу да ћете моћи јако брзо доћи до Београда, што ће значити нове инвестиције. То ће бити развој туризма, развој локалног бизниса, све што иде уз то. Ми настављамо са пројектовањем Дунавског коридора према Кладову, Доњем Милановцу и после према Зајечару. Он треба да обухвати читаву источну Србију и такође радимо на томе, значи ових дана ћемо почети пројектовање моста код Беле Цркве.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept