ВЕЛИКИ АСТЕРОИД ПРОЛЕЋЕ ПОРЕД ЗЕМЉЕ 4. ФЕБРУАРА

Астероид, већи од било ког досад изграђеног небодера, креће се према Земљи и, према предвиђањима, поред наше планете ће проћи 4. фебруара на удаљености од око 4,2 милиона километара. Када би којим случајем ударио у њу, научници сматрају да би уследила – деценија хладноће и мрака.

Астероид под називом 2002 АЈ129 откривен је још 15. јануара 2002. у оквиру пројекта праћења астероида који пролазе близу Земље, под покровитељством НАСА-е, наводи портал пхyс.орг.

Иако је овај астероид категорисан као „потенцијално опасан астероид“ (ПХА), не постоји опасност да се ће сударити с нашон планетом у догледној будућности, истиче портал.

„Пратимо овај астероид више од 14 година и презицно познајемо његову орбиту. Наши прорачуни показују да астероид 2002 АЈ129 нема никакве шансе да се судари са Земљом 4. фебруара, нити било када у наредних 100 година“, каже Пол Чодас, директор Центра за проучавање објеката у близини Земље при НАСА-и. Поједини медији, међу којима је британски „Дејли мејл“, објавили су алармантне текстове о“брзом и опасном астерориду“ с фотографијама на којима се види како огроман астероид хрли право ка Хајд парку, уз наслов „Судњи дан?“.

Зато не чуди што је један забринути грађанин послао НАСА линк за медијске наводе да је астероид на путу да удари у нашу планету, с питањем зашто америчка космичка агенција не говори о томе, наводи „Вашингтон пост“.

НАСА је, напомиње амерички лист, извела 2016. године симулацију са Федералном агенцијом за управљање ванредним ситуацијама, а у вези са замишљеним последицама евентуалног судара астероида са Земљом.

Та вежба је подразумевала масовну евакуацију Лос Анђелеса, али је тада разматрано и „како се изборити са гласинама и лажним информацијама које би се могле појавити у годинама уочи претпостављеног удара“.

Срећом, није познато да такав астероид постоји, закључује амерички лист

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/veliki-asteroid-prolece-pored-zemlje-4-februara/