Početna » ВЕЛИKИ ОБРТ Супермаркети више неће бити исти – касирке одлазе у историју?

ВЕЛИKИ ОБРТ Супермаркети више неће бити исти – касирке одлазе у историју?

Све је мања потреба за људима

од Паланка данас
0 Коментар

Стручњак за трговину Герит Хајнеман (63), који ради на Факултету примењених наука Нидерхајн, предвиђа крај продавница у којима ће радити људи.

– Морамо да се опростимо од супермаркета у којима ће бити трговци и касири јер ће купци сами скенирати своје производе на самоуслужним касама – каже Хајнеман.Такав начин рада, каже Хајнеман, последица је инфлације која је трговински сектор присилила на смањење трошкова, пише Феникс магазин.

– Особље у супермаркетима значајно ће се смањити. Убудуће ће у радњама првенствено бити обезбеђење, такође због све веће стопе криминала и радници који ће пунити полице, а који су у суштини потребни само ноћу – каже Хајнеман.

Хеинеман сматра како ће супермаркети какве познајемо ускоро постати прошлост, слично као што су радње у којима је све производе купцу давао трговац, постале прошлост још пре неколико деценија.

Тренд аутоматизације утиче и на друга подручја.

– Такође видимо промене у угоститељству, где постоји велики недостатак особља. Услужне раднике замењују роботи. Испитивања са роботима трају већ дуже време – каже Хајнеман.

Ресторани, пабови и барови тренутно траже услужно особље.

Многи су ресторани због мањка радника присиљени да скрате радно време и да уведу више слободних дана. То може бити иритантно за госте јер се ођедном нађу пред затвореним вратима.

На појединим позицијама плате су порасле за 20 одсто, а због мањка радника неки заинтересовани имају и очекивања плата знатно изнад колективног уговора, попут менаџера у угоститељству или хотелима.

Према речима Ингрид Хартгес, трошкови особља су у марту порасли за 21,5 одсто у односу на претходну годину.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept