Početna » ВЕРНИЦИ СЕ УВЕЛИКО ПРИПРЕМАЈУ ЗА ВАСКРШЊИ ПОСТ: Правила се мењају ИЗ НЕДЕЉЕ У НЕДЕЉУ, ево шта треба да знате!

ВЕРНИЦИ СЕ УВЕЛИКО ПРИПРЕМАЈУ ЗА ВАСКРШЊИ ПОСТ: Правила се мењају ИЗ НЕДЕЉЕ У НЕДЕЉУ, ево шта треба да знате!

Верници 5. маја прослављају Васкрс, дан када је Исус Христ васкрсао и устао из гроба

од Паланка данас
0 Коментар

Сви који посте треба да знају правила у вези са тим јер православни верници ускоро дочекују један од највећих хришћанских празника.Васкршњи пост најчешће започне већ у фебруару, међутим, ове године то није случај. Ове године Васкршњи пост почиње 18. марта и траје све до 4. маја.

Верници 5. маја прослављају Васкрс, дан када је Исус Христ васкрсао и устао из гроба.

За све који до сада нису знали или никада нису постили, недеља пре почетка Васкршњег поста је бела недеља, па се и у среду и у петак сме јести бели мрс. Након тога почиње пост који траје седам недеља.

Како се правилно пости Васкршњи пост?

Свака седмица Васкршњег поста има своје име и пости се на различит начин:

Прва седмица Васкршњег поста – Чиста недеља

Ова недеља се назива и Тодорова или Теодорова недеља. По православном типику, прва три дана поста требало би се придржавати такозваног тримирја – потпуног уздржања од хране и пића. Како је то многима немогуће, прелази се на сухоједење или пост на води. У четвртак је наложен пост на води, а остатак седмице је дозвољено јести храну спремљену на уљу, пише Лепа и срећна.

Друга седмица Вакршњег поста – Пачиста недеља

Ову седмицу треба испостити на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено уље.

Трећа седмица Вакршњег поста – Крстопоклона недеља

Током треће недеље поста православни хришћани поклањају се Часном крсту, због чега трећа недеља поста и носи назив Крстопоклона. Током ове седмице треба постити на води од понедељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недељу риба, јер на овај дан (7. април) падају Благовести.

Четврта седмица Вакршњег поста – Средопосна недеља

Седмицу која се налази тачно на средини великог поста, треба испостити као и другу – на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено уље.

Пета седмица Вакршњег поста – Глува недеља

Ова седмица је време ћутања, покајања, глуво време. У Глуву недељу црква забрањује сва весеља, свирке, песму и забаве. Пости се на води у понедељак и уторак, а од среде (Прво бденије) па до недеље на уљу, с тим што је у петак (Друго бденије) дозвољено и вино.

Шеста седмица Вакршњег поста – Цветна недеља

Име је добила по празнику Цвети, празнику којим се обележава улазак Исуса Христа у Јерусалим. Посто се као и трећа недеља – на води од понедељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недељу риба, када се и славе Цвети.

Седма и последња седмица Вакршњег поста – Страдална или Страсна недеља

Последњу недељу пред Васкрс обележава строги пост верници проводе у строгом посту, молитви и покајању. Од понедељка до среде пости се на води, у четвртак, на дан Великог бденија, дозвољено је уље, док на Велики петак типик налаже уздржање. У суботу се поново пости на води, а када у недељу дочекамо Васкрс, велики пост је завршен.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept