(ВИДЕО) 10. ОКТОБАР ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПАЛАНКЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Општински одбор Савеза удружења бораца обележио је 10. октобар – Дан ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату. Тим поводом положени су венци на споменику народним херојима Радмили Шишковић, Драгославу Ђорђевићу Гоши и Ивану Мукеру. То су учиниле делегације СУБНОР-а, Општине, Општинског одбора Социјалистичке партије и општинских пензионерских организација.

Испред борачке организације , у пригодном говору, Зоран Ђурђевић је подсетио да су делови Космајског партизанског одреда у ноћи између 9. и 10. октобра, јаком пушчаном паљбом, извели одлучујући напад и у зору граду и околини донели слободу.

-Група грађана, предвођена Крстом Филиповићем, на коњима је кренула ка Великој Плани, где су већ биле приспеле совјетске јединице и одакле је дејствовала њихова артиљерија. Они су обавестили црвеноармејце да у Смедеревској Паланци више нема окупаторских војника, па је дејство артиљерије обустављено. У ноћи између 10. и 11. октобра срели су се одреди Пете дивизије НОВЈ са извиђачима 68. стрељачког корпуса црвене Армије којим је командовао генерал Жданов.

Тада је формалну власт у Смедеревској Паланци преузео Народноослободилачки одбор на челу са Драгољубом Стојановићем Баштованчетом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-10-oktobar-dan-oslobodjenja-palanke-u-drugom-svetskom-ratu/

1 comment

    • Sale on 10/10/2019 at 13:22

    Ako više nema vatrometa i kulturno-umetničkog programa ispred Opštine, vratite bar noćnu uličnu trku. Palanka ima veliki broj uspešnih atletičara-trkača, raznoraznog uzrasta, koji nastupaju širom Srbije, a i šire. Zašto nebi nastupili i u svom gradu?

Komentari su onemogućeni.