(ВИДЕО) 166 ГОДИНА ШКОЛЕ У АЗАЊИ

Основна школа у Азањи, која сада носи назив „Радомир Лазић“, је низом активности обележила 166 година свог постојања. Као и претходних година, и за ову годину је био припремљен разноврстан програм, а две кључне теме које су прожимале готово све активности биле су Ћирилица и Отаџбина.

Први дан је био одређен за спортске активности. У сарадњи са Оријентиринг савезом Србије организовано је такмичење у Тематском оријентирингу за све ученике наше школе. Такмичење је организовано у две категорије: за ученике од 1. до 4. разреда и за ученике од 5. до 8. разреда и било је екипно (по 4 члана у свакој екипи). Млађи узраст је поред основног сналажења у природи имао обавезу да прође и три контролне тачке спретности. Старији узраст је своје контролне тачке имао у виду одговарања на питања из математике, географије и биологије. Након збрајања резултата проглашене су по три првопласиране екипе у сваком разреду које су награђене дипломама, а победници у млађим разредима су награђени и играчкама за сваког члана победничке екипе. Проглашене су и три најбоље екипе старијих разреда у апсолутној категорији које су награђене медаљама, а првопласирана екипа биће награђена и спортским патикама. Такмичењем су руководили Ненад Јанчић, у име наше школе, и Добрица Јелић, потпредседник Оријентиринг савеза Србије. Током дана такмичење је посетио и господин Урош Савић, генерални секретар Савеза за школски спорт Србије. Док су се чекали резултати такмичења одигране су две фудбалске утакмице са одговарајућим екипама ОШ „Вук Караџић“ из Смедеревске Паланке.

Изузетно лоше време за ово доба године нас је омело да нашу продајну изложбу реализујемо у центру села па је она била постављена у просторијама школе. Тог другог дана нашу школу је посетио и дружио се са ученицима млађих разреда писац и песник за децу Мошо Одаловић. У једносатном дружењу ученици су заједно са песником рецитовали његове песме, смејали се шалама, певали, а њихова насмејана и раздрагана лица показују задовољство новим познанством. У вечерњем термину организован је концерт етно и духовне музике под називом «Црвен’ цвете». У једносатном програму наступили су бивши и садашњи ученици наше школе: Јована Старовлах, Тијана Анђелковић, Теодора Јанчић, Матија Витић, Катарина Анђелковић, Мина Маринковић и Невена Станојевић. На концерту смо могли да чујемо песме посвећене Васкрсу, а највећи део песама је био посвећен нашем распетом и напаћеном Косову и Метохији. Трећег дана обележавања ученици и мештани су имали прилике да погледају репризу наше позоришне представе „ТАМО ДАЛЕКО на Крфу и Виду“ која се ближи свом десетом извођењу како у Србији тако и у Републици Српској. Наша верна публика је могла да види новине у односу на премијерно издање. Адаптацију више књижевних дела и режију потписује наставник Дамир С. Живковић.

Завршног дана (21. априла) обележавања уприличене су две приредбе по називом «Ћирилица и Отаџбина»: једна за ученике школе, а друга за званице, родитеље и мештане Азање. Ученике су припремали: учитељице Сузана Јанчић и Виолета Кељаћ, као и наставнице српског језика Анђелка Васиљевић и Слађана Јелић. Програм је саставио наставник историје, тренутно на месту директора, Дамир С. Живковић. Међу званицама били су представници руководства општине Смедеревска Паланка, господин Предраг Марковић, испред Крунског савета, представници Удружења Краљевина Србија, директори образовних и јавних установа. Свечаној академији присуствовао је и значајан број мештана и пријатеља школе. Читав догађај је пропратила екипа ТВ Јасеница. Уместо закључка цитираћемо Нелсона Менделу који је рекао: «Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет.» У Азањи, 22. априла 2017. године Дамир С. Живковић, директор ОШ „Радомир Лазић“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-166-godina-skole-u-azanji/